prawdopodobieństwa
kaja: Rozpatrujemy liczby ośmiocyfrowe. Olicz:
a) ile jest takich liczb, w których zapisie dwójka występuje 3 razy, cyfrą jedności jest 7, a
wszystkie pozostałe cyfry sa różne i są inne niż wymienione cyfry
b) ile jest takich liczb, których suma cyfr wynosi 3
3 mar 20:36
Mila:
Ile jest liczb ośmiocyfrowych których suma cyfr wynosi 3.
1) 3=3+0+0+...
3||0000000 − jedna liczba
2) 3=2+1+0+....+0
2||1000000 cyfra dwa na pierwszej pozycji,
| |
=7 liczb − wybieram miejsce dla jedynki, na pozostałe miejsca wejdą zera |
| |
1||2000000 − 7 liczb
3) 3=1+1+1+0...+0
1||1100000−
Raze:
21+2*7+1=36
==========
3 mar 21:33