Prawdopodobieństwo
qaz: Założmy ze w partii 20 aparatów 4 sa wadliwe. Sprawdzamy jakosc partii wybierajac losowo 3
egzemplarze. Jakie jest prawdopodobienstwo ze wśród wybranych egzemplarzy będzie co najmniej
jeden zły?
Jestem słaba z tych tematów, ale próbowałam to obliczyć, mam wynik, może ktoś to rozwiazać, bo
bardzo bym chciała wiedzieć, co źle zrobiłam albo czy może dobrze rozwiązałam
Mila:
20 − liczba aparatów.
16− liczba aparatów dobrych
4 − liczba aparatów wadliwych
wybieramy losowo 3
| | | | 1 | |
|Ω|= | = |
| *20*19*18=20*19*3 |
| | | 6 | |
A− co najmniej jeden aparat wadliwy ( ⇔ mamy sytuacje:
jeden wadliwy 2 dobre, 2 wadliwe jeden dobry, 3 wadliwe)
A' − wszytkie 3 aparaty dobre ( zdarzenie przeciwne)
| | | | 1 | |
|A'|= | = |
| *16*15*14=16*5*7 |
| | | 6 | |
| | 16*5*7 | | 28 | |
P(A')= |
| = |
| |
| | 20*19*3 | | 57 | |