Trójkąt w przestrzeni, wektory.
Dawid:

Znajdź kąty w trójkącie o wierzchołkach
P
1(1,2,3)
P
2(3,1,1)
P
3=(3,3,3)
Z czego skorzystać i jak obliczyć? Dziękuje.
3 mar 19:51
Dawid: ?
3 mar 20:05
bezendu:
1.Obliczam wektor BA
→ i BC
→
BA
→=[−2,1,2]
BC
→=[0,2,2]
2.Iloczyn skalarny wektorów BA i BC
BA*BC=2+2=4
Długość wektora BA i BC
|BA|=
√(−2)2+12+22=3
|BC|=
√22+22=2
√2
Resztę analogicznie
3 mar 20:06
AS: A tw.cosinusów,znasz,kąt między wektorami
i wiele innych metod.
Czy musisz o wszystko się pytać?
Znajdowanie to też pewna satysfakcja.
3 mar 20:06
Dawid: Czy wyjdą kąty 35.26o,114,09o,30,65o ?
6 mar 14:20
Dawid: są jakieś programy którymi można sprawdzić ?
6 mar 14:26
Dawid:

P
1P
2→
6 mar 14:50
Dawid: P1P2
→[1,−1,−1]
P1P3
→[1,1,1]
P1P2
→*P1P3
→=−1
|P1P2
→|=
√3
|P1P3
→|=
√3
| | −1 | |
cos(∡ P1P2→, P1P3→)= |
| =114,09o |
| | √6 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P2P1
→[−1,1,1]
P2P3
→[0,2,2]
P2P1
→*P2P3
→=4
|P2P1
→|=
√3
|P2P3
→|=2
√2
| | 4 | | √6 | |
cos(∡ P2P1→, P2P3→)= |
| = |
| =35.26o |
| | 2√2*√3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zatem: ∡(P3P1
→,P3P2
→)=(180−35.26−114.09)=30.36
o
Dobbrze?
6 mar 14:56
Dawid: Bo coś mi nie wychodzi.
Jak policzę
P3P2→[0,−2,−2]
P3P1→[−1,−1,−1]
P3P2→*P3P1→=4
|P3P2→|=2√2
|P3P1→|=√3
i wyjdzie kąt 35.26o
6 mar 15:18
Dawid: ?
6 mar 16:03