wektor
help: o jaki wektor należy przesunąć wykres funkcji f(x)=3x2, aby otrzymać wykres funkcji g?
a) g(x)=3x2+6x+5
b) g(x)=3x2−6x+5
c) g(x)=3x2+3x+1
d) g(x)=3x2+12x+12
3 mar 19:50
Benny: 3(x+1)2=3(x2 + 2x +1)=3x2 +6x + 3 do 5 brakuje 2
więc będzie wektor u=[−1;2]
analogicznie reszta
3 mar 20:05
irena_1:
a)
g(x)=3(x
2+2x)+5=3[(x+1)
2−1]+5=3(x+1)
2−3+5=3(x+1)
2+2
[−1; 2]
b)
g(x)=3(x
2−2x)+5=3[(x−1)
2−1]+5=3(x−1)
2−3+5=3(x−1)
2+2
[1; 2]
c)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
g(x)=3(x2+x)+1=3[(x+ |
| )2− |
| ]+1=3(x+ |
| )2− |
| +1=3(x+ |
| )2+ |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
d)
g(x)=3(x
2+4x)+12=3[(x+2)
2−4]+12=3(x+2)
2−12+12=3(x+2)
2
[−2; 0]
3 mar 20:06
irena_1:
a)
g(x)=3(x
2+2x)+5=3[(x+1)
2−1]+5=3(x+1)
2−3+5=3(x+1)
2+2
[−1; 2]
b)
g(x)=3(x
2−2x)+5=3[(x−1)
2−1]+5=3(x−1)
2−3+5=3(x−1)
2+2
[1; 2]
c)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
g(x)=3(x2+x)+1=3[(x+ |
| )2− |
| ]+1=3(x+ |
| )2− |
| +1=3(x+ |
| )2+ |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
d)
g(x)=3(x
2+4x)+12=3[(x+2)
2−4]+12=3(x+2)
2−12+12=3(x+2)
2
[−2; 0]
3 mar 20:06
help: dziękuje
3 mar 21:01