Wykorzystując jedną z podstawowych tożsamości trygonometrycznych oblicz równanie
MaxMar: Może ktoś z was wie jak to obliczyć(wykorzystując jedna z podstawowych tożsamości
trygonometrycznych − na jedynkę trygonometryczną)?
(1−sin37°)(1+sin37°)(1−cos37°)(1+cos37°)
3 mar 19:49
PW: (a−b)(a+b) = a2−b2
zastosować do pierwszej pary nawiasów i do drugiej. Otrzymasz iloczyn wyrażeń, które można
zamienić na inne wykorzystując właśnie jedynkę trygonometryczną.
3 mar 19:54
MaxMar: To wiem − wyjdzie mi 1− sin2 37+1− cos2 37
I teraz pytanie czy mogę zrobić z tego
2− sin2 37 − sin2 53
a nastepnie
2 − sin2 90
2−1
=1
?
3 mar 20:05
MaxMar: Popełniłem mały błąd, tam nie ma mnożenia.
(1−sin37°)(1+sin37°)+(1−cos37°)(1+cos37°)
3 mar 20:11
PW: 1 − sin2x + 1 − cos2x = cos2x + 1 − cos2x = 1.
3 mar 20:43