Liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
altairsek: Witam mam problem z oto takim zadankiem ,dział ciągi
Liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego a liczby a,1−b,c−1 to kolejne wyrazy
ciagu arytmetycznego.Wyznacz liczby a,b,c wiedząc ze ich suma równa jest 9.
Pomoże ktoś?Byłbym bardzo wdzięczny
3 mar 19:32
Benny: z własności ciągu geometrycznego b2=a*c
z własności ciągu arytmetycznego 1−b=(a+c−1)/2
a+b+c=9
2−2b=a+c−1
a+c=3−2b
b + 3 − 2b =9
b=−6
a+c=15
a=15−c
b2=a*c 36=(15−c)*c
36=15c − c2
c2 − 15c + 36=0
Δ=225 − 144=81 √Δ=9
c1=3 c2=12
a1=12 a2=3
3 mar 19:42
altairsek: skąd się bierze to b przed 3−2b=9 w trzecim wierszu?