matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema funkcji, ciąg jako funkcja, pochodna
Koczkodan:
Wyznacz największy wyraz ciągu a
n
=−2n
3
+15n
2
Jak to zrobić za pomocą ekstremum funkcji ?
3 mar 19:30
Koczkodan:
f'(x)=−6n
2
+30n i maksimum wynosi dla x=5 i co dalej ?
3 mar 19:58