Pole przekroju
Kataloni : Nie radzę sobie z przekrojami... Nie mam pojęcia czy robie błąd w rysunku czy w obliczeniach.
Mam zadanie:
Podstawa graniastosłupa prostego jet trojkat równoramienny którego boki maja długość 10 10 16.
Przez najdłuższy bok podstawy poprowadzono płaszczyznę, która przecina przeciwległą krawędź
boczna i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 30o. Oblicz pole otrzymanego
przekroju.
Wychodzi mi 32√21/3
A ma byc 32√3...
3 mar 19:22
Mila:

W ΔCEB:
h
2+8
2=10
2
h=6
W ΔFEC:
√3*|EF|=12 /*
√3
3*|EF|=12
√3
|EF|=4
√3
==================
3 mar 19:45
Kataloni : Dziekuje

juz rozumiem
A mogłabyś jeszcze zerknąć na inne zadanie ?
3 mar 21:50
Mila: ?
3 mar 22:04
Kataloni : Podstawa ostrosłupa jest romb, którego bok ma długość 8 i 1/3, a jedna z przekątnych ma długość
13 i 1/3. Spodek wysokości ostrosłupa jest słodkie symetrii podstawy. Przekrój tego ostrosłupa
wyznaczony przez wysokości przeciwległych ścian bocznych jest trójkątem rownobocznym. Wyznacz
pole tego przekroju...
3 mar 22:06
Mila:
To będzie dość trudne zadanie dla Ciebie.
1)
Spodek wysokości ostrosłupa to punkt przecięcia przekątnych rombu.
2) Czy juz rozwiązywałaś zadanie w którym podstawą ostosłupa był romb?
3) Czy juz coś obliczyłaś w tym zadaniu?
3 mar 22:24
Kataloni : W zadaniach z przekrojami jeszcze nie robiłam takich zadan...
Próbowałam cos policzyć, ale wiem ze zadanie jest trudne bo krawędzie boczne sa rożnej
długości... Obliczyłam jedynie druga przekątna która wynosi 10... Na tym zakończyła sie moja
pomysłowość na to zadanie...:(próbowałam z Pitagorasa ale tak czy tak mam dwie niewiadome...
No i jeszcze wiem ze trojkat jest równoboczny, czyli wysokość ściany bocznej to 2√3H/2...
Dobrze mowie ?
3 mar 22:33
Mila:
Druga przekątną dobrze obliczyłaś.
Spodek wysokości ściany bocznej nie leży w środku boku rombu.
Bok tego Δ równobocznego jest równy wysokości rombu.
Największą trudność sprawia ustalenie jak narysować ten przekrój. ( drugi problem narysować tu,
aby było widać).
Jeśli nie wystarczy Ci to , co napisałam to spróbuję narysować.
Przy okazji napisz jaka jest odpowiedź.
3 mar 22:56
Kataloni : Narysuj prosze

a odpowiedz to 16
√3
3 mar 22:59
Mila:
h=8
P
ΔFES=16
√3
3 mar 23:30
Kataloni : Wydawało sie takie trudne a jak zwykle okazało sie proste

dziekuje bardzo Mila za poświęcony
czas
4 mar 11:24