3 mar 18:50
Daansa: Jutro egzamin, ktoś coś?
3 mar 19:04
Saizou :
zadanie 5 np. tak
(0,1) ⊂ [0,+∞) oraz [0:+∞)⊂(−∞,∞)
a pewnie na ćw. udowadniałeś/aś, że odcinek (0,1)~R
3 mar 19:10
Daansa: nie miałem właśnie tego na ćwiczeniach, nie przerabialiśmy tego..
3 mar 19:21
Saizou : to na wykładzie, to jest taki sztandarowy dowód
Załóżmy, że (0,1) jest przeliczalny. Niech x1,x2,.... ciąg wszystkich elementów (0,1)
Każda liczba rzeczywista z przedziału (0,1) ma dokładnie jedno rozwinięcie dziesiętne w postaci
0,a1a2a3...
x1=0,a11a12a13...
x2=0,a{21}a22a23...
...
aij∊{0,1,...,9} ai1,ai2... nie są od pewnego miejsca wszystkie równe 0
Konstruujemy następującą liczbę x
x=0,b1b2b3... oraz b1≠a11, b2≠a22,....
zatem
x≠x1, x≠x2 ....
ale to niemożliwe bo założyliśmy że ciąg x1,x2... zawiera wszystkie liczby z (0,1), wiec
ostatecznie (0,1) nie jest przeliczalny
3 mar 19:36
Daansa: oo kurczaki

to jednak jest trudniejsze niz myslalem, a co z pozostalymi zadaniami?
3 mar 19:42
Daansa: na 7 i 8 bardziej mi zalezy bo jest co roku podobne i chcialbym to zrozumiec
3 mar 19:47
Saizou :
zadanie 7
Ui∊NAi={1,2,3,...}
∩i∊N Ai=∅
3 mar 19:48
Saizou : zad. 7
A1={1,2,3...}
A2={2,3,4...}
A3={3,4,5...}
...
An={n,n+1,n+2,...}
....
zatem UiAi={1,2,3....} oraz ∩iAi=∅
3 mar 19:51
Daansa: dlaczego pusty
3 mar 19:52
Saizou : zad. 7
A1={1,2,3...}
A2={2,3,4...}
A3={3,4,5...}
...
An={n,n+1,n+2,...}
....
zatem UiAi={1,2,3....} oraz ∩iAi=∅
3 mar 19:52
3 mar 19:53