postać kanoniczna równania
Edek: Witam. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to równanie: x2+y2+2x+6y+1=0 można sprowadzić do
postaci kanonicznej?
3 mar 18:01
Mila:
(x2+2x)+(y2+6y)+1=0 uzupełniam do kwadratu dwumianu i odejmuję "nadmiar".
(x+1)2−1 +(y+3)2−9+1=0
(x+1)2+(y+3)2=9
S=(−1,−3), r=3
3 mar 18:04
Edek: Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że promień zawsze jest pierwiastkiem liczby, która jest wynikiem
postaci kanonicznej, tak?
3 mar 18:16
Mila:
Tak.
4 mar 16:29
Edek: Dziękuję bardzo za pomoc Mila!
4 mar 16:31
Mila:
4 mar 16:41
4 mar 16:42