rachunek prawdopodobieństwa
początki: Proszę o sprawdzenie
W urnie jest 10 kul ponumerowanych od 1 do 10. Losujemy dwie kule. Czy bardziej prawdopodobne
jest, ze druga z wylosowanych kul bedzie miala dwa razy wiekszy numer od pierwszej kuli w
przypadku losowania bez zwracania czy ze zwracaniem ?
Prawdopodobieństwo jest takie samo ?
3 mar 17:55
daras: co tu sprawdzać jak nie ma rozwiązania
3 mar 18:28
PW: początki, to są dwa różne zadania − jedno o losowaniu bez zwracania, drugie o losowaniu ze
zwracaniem. Trzeba je rozwiązać i porównać wyniki. A Ty tak strzelasz − "takie samo"? To ja
strzelę − raczej nie.
3 mar 18:46
Mila:
1) losowanie dwóch kul bez zwracania
|Ω|=10*9=90
A− druga z wylosowanych kul bedzie miala dwa razy wiekszy numer od numeru pierwszej kuli
A={(1,2)(2,4),(3,6),(4,8),(5,10)}
|A|=5
2)losowanie dwóch kul ze zwracaniem.
|Ω|=10*10
3 mar 19:01