pomocy!!!!
Akson: W prostokącie o wymiarach 9 cm x 7 cm umieszczono mniejszy prostokąt tak,
że jedna z jego przekątnych łączy środki krótszych boków większego
prostokąta, a dwa pozostałe wierzchołki małego leżą na dłuższych bokach
dużego. Oblicz obwód mniejszego prostokąta.
3 mar 17:50
daras: narysuj to sam zobaczysz jakie to proste
3 mar 19:33
Akson: naryzowałem i nie widzę nic!
4 mar 09:42
Akson: nie widzę !
4 mar 10:27
J:

Mniej więcej coś takiego
4 mar 10:52
Akson: no wiem i?
4 mar 11:02
J:
oznacz w zielonym : x krótszy bok , y dłuższy bok
| | 3.5 | | x | |
masz: x2 + y2 = 92 oraz |
| = |
| |
| | y | | 9 | |
4 mar 11:13
Jacek: | | 3.5 | |
A z czego ta proporcja wynika, bo np. |
| to jest sin konkretnego kąta, ale nie widzę |
| | y | |
podobnego kąta którego sin byłby x/9?
4 mar 11:33
Jacek: sorry cos nie sin
4 mar 11:33
Qulka:
(x+y)2−2xy =81
2xy=7•9
(x+y)2 = 81−63 =18
x+y = 3√2
obwód = 6√2
4 mar 11:36
J:
z podobieństwa trójkątów .. .w dolnej połowie dużego prostąkata mamy dwa podobne trójkąty
prostokątne , bo mają takie same kąty:
jeden to: dwie zielone przyprostokatne i przerywana przeciwprostokatna
drugi to: dwie czarne przyprostokatne i zielona przeciwprostokatna
4 mar 11:38
Qulka:
4 mar 11:39
J:
Własnie rysunek
Qualki pokazuje równe kąty
4 mar 11:47
Jacek: Dzięki.
4 mar 11:53
Akson: no ale ja nie wiem co dalej
4 mar 12:46
J:
Przecież to już koniec zadania .. patrz: 11:36
4 mar 12:48
Akson: a co to jest x y?
4 mar 13:19
J:
patrz 11:13
4 mar 13:19
Qulka:

narysowałam tylko pół żeby było widać
x,y boki małego
Twierdzenie Pitagorasa x
2+y
2=9
2
| | 3,5 | | x | |
trójkąty podobne |
| = |
| |
| | y | | 9 | |
ułamki mnożymy na krzyż 2xy=7•9 =63
x
2+y
2 = (x+y)
2 −2xy wzór skróconego mnożenia
x
2+y
2=9
2
(x+y)
2−2xy =81
(x+y)
2 = 81−63 =18
x+y = 3√2
obwód = 2•(x+y) = 6√2
4 mar 14:03
Qulka: to 3.5 powinnam narysować z drugiej strony
4 mar 14:18
Akson: a tam jak było (x+y)2 −2xy=81
to ty odjęłaś 63 a nie powinnaś dodać?
4 mar 16:18
Akson: wtedy wyszłoby x+y=12
4 mar 16:21
Qulka: powinnam dodać...

brawo
4 mar 16:23
Akson: w końcu sobie z czymś poradziłem
4 mar 16:28
Qulka:
4 mar 16:28