Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 4√23 dm3. Kąt nachylenia krawędzi
bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy 45 stopni. Wyznacz odległość wysokości spodka od:
a) krawędzi bocznej
b)ściany bocznej ostrosłupa
Zaczęłam podpunkt a) i wiem, że :
|AO|=12d
d=a√2
12d=a√22
Pp=a2
V=13a2H
Dalej nie wiem co zrobić
, proszę o pomoc.
nie wysokości spodka tylko spodka wysokości
a)
| a2h | 4√2 | ||
= | |||
| 3 | 3 |
| h | |||||||
= tg45o = 1 | |||||||
|
| d | √2 | |||
h = | = | |||
| 2 | 2 |
| a2 | a√2 | 4√2 | |||
* | = | ||||
| 3 | 2 | 3 |
| x | √2 | ||||||||
= sin 45o = | |||||||||
| 2 |
b)
| a2h | 4√2 | ||
= | |||
| 3 | 3 |
| d | a√2 | ||
= | |||
| 2 | 2 |
| h | |||||||
= tg45o = 1 | |||||||
|
| d | a√2 | |||
h = | = | |||
| 2 | 2 |
| a2 | a√2 | 4√2 | |||
* | = | ||||
| 3 | 2 | 3 |
| √2 | ||||||||
= cos45o = | |||||||||
| l | 2 |
| a√3 | ||
hs = √l2 − (a2)2 = | = √3 | |
| 2 |
| a | ||
x*hs = | *h | |
| 2 |