pomocy!
Akson: Zając ma 9 skoków przewagi nad psem. Siedem skoków psa to tyle, co 11
skoków zająca. Gdy pies wykona 4 skoki, to zając sześć. W ilu skokach pies
dosięgnie zająca?
3 mar 17:41
irena_1:
W czasie, gdy pies wykona 2 skoki, zając wykona 3 skoki.
7 skoków psa to długość 11 skoków zająca.
14 skoków psa to długość 22 skoków zająca.
W tym samym czasie, gdy pies wykona 14 skoków, zając wykona 21 skoków.
W czasie 14 skoków pies zbliży się do zająca o 1 jego skok.
Dystans między psem a zającem wynosi 9 skoków zająca.
Żeby pokonać ten dystans, pies musi wykonać 14*9=126 skoków.
Pies dogoni zająca po 126 skokach
3 mar 19:34
Akson: nie rozumiem tu chyba powinno być więcej obliczeń tak przynajmniej mi pani mówiła
4 mar 09:39
Qulka: wszystko sobie można skomplikować jak potrzeba
4 mar 09:46
Akson: 
4 mar 09:58
Qulka: mam Ci to rozpisać w całki, w logarytmy czy chcesz jakąś funkcję wykładniczą
4 mar 10:01
Akson: tak na miarę gimnazjum
4 mar 10:05
Qulka: a myślałam że raczej na miarę podstawówki

i rozpiska Ireny jest idealna
4 mar 10:12
Akson: ale mieliśy obliczenia zrobić a ona zrobiła tylko jedno...
4 mar 10:21
Qulka: ja tu widzę 6 obliczeń
4 mar 10:27
Qulka:
Gdy pies wykona 4 skoki, to zając sześć. dzielimy na dwa
W czasie, gdy pies wykona 2 skoki, zając wykona 3 skoki.
7 skoków psa to długość 11 skoków zająca. mnożymy razy dwa by wspólna wielokrotność
14 skoków psa to długość 22 skoków zająca. wspólna wartość dla czasu i drogi
W tym samym czasie, gdy pies wykona 14 skoków, zając wykona 21 skoków.
W czasie 14 skoków pies zbliży się do zająca o 1 jego skok. odejmujemy skoki zająca
Dystans między psem a zającem wynosi 9 skoków zająca.
Żeby pokonać ten dystans, pies musi wykonać 14*9=126 skoków.
Pies dogoni zająca po 126 skokach
4 mar 10:32
Akson: ja nie wiem jak to zapisać
4 mar 11:03
Qulka:
S=9z+3z•t
S=2p•t
7p=11z
p=11z/7
9z+3zt = 2• 11z/7 •t //z
9+3t=22/7 t
9=22/7 t − 21/7 t = 1/7t
t=63
S=2pt=2p•63 = 126 p
pies zrobił 126 skoków
4 mar 11:24
Akson: co to jest S z p t ?
4 mar 12:40
Qulka:

chciałeś skomplikowanie

S to droga
t to czas
z to długość skoku zająca
p to długość skoku psa
4 mar 14:11