Rozwiąż
Mila: Rozwiąż równanie dla x∊<0;2π>
2cos3x−3sin2x=2cosx−3
3 mar 17:10
irena_1:
2cos
3x−3(1−cos
2x)=2cosx−3
2cos
3x−3+3cos
2x−2cosx+3=0
2cos
3x+3cos
2x−2cosx=0
cosx=t
−1≤t≤1
2t
3+3t
2−2t=0
t(2t
2+3t−2)=0
t=0 lub 2t
2+3t−2=0
Δ=9+16=25
| | −3−5 | | −3+5 | | 1 | |
t= |
| =−2<−1 lub t= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | 11 | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
3 mar 17:15
Gauss:
sin2x=1−cos2x
2cos3x+3cos2x−2cosx=0
cosx(2cos2x+3cosx−2)=0
cosx=0 lub 2cos2+3cosx−2=0 cosx=t t∊[−1,1]
3 mar 17:15
Benny: 2*cos
3x − 3*sin
2x=2*cosx −3
2*cos
3x − 3*(1−cos
2x) − 2*cosx + 3=0
2*cos
3x − 3 + 3*cos
2x − 2*cosx + 3=0
2*cos
3x + 3*cos
2x − 2*cosx=0
cosx(2*cos
2x + 3*cosx − 2)=0
cosx=t t∊<−1;1>
t(2*t
2 + 3t − 2)=0
Δ=9 + 16=25
√Δ=5
t
1=−2 t
1∉D
t
2=1/2 t
2∊D
cosx=1/2 ⋁ cosx=0
Podaj rozwiązania i gotowe
3 mar 17:21