Sn oznacza sumę n początkowych wyrazów ciągu
Pawełek: Niech Sn oznacza sumę n początkowych wyrazów ciągu (an):Sn=a1+a2+a3+...+an. Wiadomo, że
| | (n+1)(n+2)(2n+3) | |
Sn= |
| , gdzie n∊N+. |
| | 6 | |
Oblicz:
d)S6
e)a7
Przede wszystkim co oznacza to "(an):Sn=...", czy to jest dzielenie?
Skąd mam wziąć wzór na an?
Proszę o pomoc!
3 mar 16:15
Eta:
a
n= S
n−S
n−1
| | (n−1+1)(n−1+2)(2(n−1)+3) | | n(n+1)(2n+1) | |
Sn−1= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | (n+1)(n+2)(2n+3) −n(n+1)(2n+1) | |
to an= |
| =............ |
| | 6 | |
a+7=...
| | (6+1)(6+2)(2*6+3) | |
S6= |
| =........ |
| | 6 | |
dokończ.........
3 mar 16:36
Pawełek: Skąd to
an= Sn−Sn−1?
3 mar 16:45
Frost: Ostatni wyraz to an równa się różnicy sumy wszystkich n wyrazów i sumy wyrazów od pierwszego
do n−1
masz ciąg (1,2,3,4,5,6)
a6=6
S6=21
S5=15
a6=S6−S5=21−15=6
3 mar 16:48
Pawełek: a6=S6−S5
Teraz rozumiem. Dzięki wielkie!
3 mar 17:13