matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Po rozłożeniu wielomianu
Marta:
Po rozłożeniu wielomianu w(x)=x
6
− 64 na czynniki stopnia najnizszego otrzymujemy :
3 mar 16:12
zorba:
64=2
6
x
6
−2
6
= (x
3
)
2
−(2
3
)
2
= (x
3
+2
3
)(x
3
−2
3
) = (x+2)(x
2
−2x+4)(x−2)(x
2
+2x+4)
3 mar 16:25