:(
EWA: W grupie 200 studentów 95 ma okulary zdrowotne i powinno je stale nosić. Wśród nich jest 40,
którzy nie zawsze to robią.Losowo wybrany student z tej grupy ma założone okulary.Oblicz
jakie jest prawdopodobieństwo,tego że nosi je zawsze .
3 mar 15:40
Frost:
| | 19 | | 11 | | 11 | |
P(A)= |
| * |
| = |
| |
| | 40 | | 19 | | 40 | |
3 mar 15:44
EWA: a jakby to było prawdopodobieństwem warunkowym ?
3 mar 15:47
Frost: A− .. nosi je zawsze...
B− wylosowany student ma założone okulary
B=95 → tyle osób ma założone okulary
A∩B− wylosowana osoba ma założone okulary i nosi je zawsze
A∩B=55
I do wzoru
Jednak wynik inny ponieważ nie zauważyłem, ze jest to warunkowym

Dobrze wyszło chociaż?
3 mar 15:52
EWA: Dzięki
3 mar 15:53