probabilistyka
Arni: Witam, czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć jak rozwiązać te zadania?
1. Jeśli mamy 10 kul, z czego 8 czerwonych i 2 czarne, to na ile rozróżnialnych sposobów można
je uporządkować?
2. W grupie 30 osób połowa to kobiety. Jeśli wylosujemy 3 osoby, jakie jest prawdopodobieństwo,
że nie więcej niż jedna będzie kobietą?
3. Przyjmując, że E1 i E2 są dowolnymi zdarzeniami w przestrzeni S, określić
prawdopodobieństwo, że wystąpi albo E1, albo E2 (tzn. wystąpi jedno z nich, ale nie oba
łącznie).
3 mar 15:31
Frost:
| | | |
1) wybieramy 2 miejsca z 10 dla kul czarnych | =45 a na reszte miejsc ustawiamy czerwone |
| | |
więc odp to 45
A− losujemy 3 mężczyzn bądź dwóch mężczyzn i 1 kobiete
A=455+1575
A=2030
3.
Ja zrobiłbym tak
3 mar 15:37
Arni: A odnośnie zadania 2 − mógłbyś mi wyjaśnić jak policzyć te liczby w nawiasach?
Swoją drogą − dzięki wielkie
3 mar 15:54
Frost: | | 30! | | 30*29*28*27! | | 30*29*28 | |
= |
| = |
| = |
| =4060 |
| | (30−3)!*3! | | 27!*3! | | 3*2*1 | |
itd.
3 mar 16:04