kani: 1]Zbadać do jakie jwartości parametru m równanie x2+(m+1)x+m+9=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste dodatnie.
2]Zbadać dla jakich m nierówność 4-5x/x+m>0 ma rozwiązanie -2<x<4/5
21 paź 23:22
Mycha: dwa rozne ⇔ Δ>0
Δ=(m+1)2-4(m+9)=m2+2m+1-4m-36=m2-2m-35>0
Δm=4+140=144
√Δ=12
m1=-5 m2=7
m∈(-∞;-5)U(7;+∞)
22 paź 10:52
Mycha: (4-5x)/(x+m)>0 x≠-m
(4-5x)(x+m)>0
4x-5x2+4m-5mx>0
-5x2+(4-5m)x+4m>0
Δ=(4-5m)2+80m= 16-40m+25m2+80m=25m2+40m+16=(5m+4)2
√Δ1=(-4+5m-5m-4)/(-10)=4/5
x2=(-4+5m+5m+4)/(-10)=-m
-m=-2
m=2
22 paź 11:11