Qulka
Misio: Masz pomysł na te zadanie
1 . a>0 i b<0 i 3b
2=3a
2+8ab
| | 3a−2b | |
udowodnić, że |
| =11 |
| | a+2b | |
i jeszcze coś takiego
2. Liczby a i b sa dodatnie oraz a+b=3 i udowodnić, ze a*b≤2,25
b=3−a
a*(3−a)≤2,25
a
2−3a+2,25≥0
Δ=0
i co dalej?
3 mar 15:16
3 mar 15:20
Qulka: no i ten kwadrat jest zawsze ≥0

masz koniec
3 mar 15:21
Frost: 2 masz udowodnione.
funkcja kwadratowa ramiona do góry w wierzchołku najmniejsza wartość
3 mar 15:21
Misio: Dziekuje Wam, a macie pomosl na zadanie 1?
3 mar 15:22
Frost: W dowodach nigdy nie wiem czy można korzystać z tezy?
Jeśli tak to
zał a≠−2b
z tezy wyliczamy a=−3b
wstawiamy do założenia i wychodzi 0=0 ale nie wiem czy tak można
3 mar 15:29
olejnik: Tak nie można.
3 mar 15:33
Misio: Ktoś ma pomysł?
3 mar 15:33
Frost: Okey, a można zacząć od tezy o dojść do założenia?
Czy nie można zaczynać od tezy tylko zawsze od założeń i dojść do tezy?
3 mar 15:38
Eta:
a>0 i b<0
3a
2+8ba−3b
3=0 , Δ=100b
2 ⇒
√Δ=10b
| | −8b+10b | | 1 | |
a= |
| = |
| b<0 odrzucamy |
| | 6 | | 3 | |
c.n.u
3 mar 15:38
olejnik: √Δ=10b nie może być, bo b jest ujemne.
3 mar 16:02
Eta:
Masz rację

Δ= 100b
2 √Δ=
√(10b)2= |10b|=
−10b
dalej już podobnie...........
3 mar 16:19
prosta: można też tak:
3a
2+8ab=3b
2 | :b
2
| | a | | a | | a | |
3( |
| )2+8 |
| =3 i podstawiamy; |
| =t , t<0 |
| | b | | b | | b | |
3t
2+8t−3=0
Δ=64+36=100
| | −8−10 | | −8+10 | | 1 | |
t1= |
| =−3 , t2= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
3 mar 16:29