Przekrój
Kataloni : Sześcian ANCDA1B1C1D1 o krawędzi długości a przecięto płaszczyzna przechodząca przez punkty A1,
B, C1. Oblicz odległość punktu B1 od otrzymanego przekroju
3 mar 14:32
Kataloni : *Sześcian ABCDA1B1C1D1
3 mar 14:34
Frost:

Możemy sobie wyobrazić, że powstał nam ostrosłup o podstawie trójkąta równobocznego o boku
a
√2 a odległość B
1 od od przekroju to wysokość ostrosłupa
3 mar 14:38
Frost: Zgadza się?
3 mar 14:44
Mila:
Z sześcianu odcięto naroże.
Jest to ostrosłup .
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V0= |
| *( |
| *1*1*1)= |
| jako podstawę przyjęłam ΔA1B1C1 oraz H1=|B1B| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
V mogę też obliczyć tak:
| | (a√2)2√3 | | 2√3 | | √3 | |
PΔA1C1B= |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
3 mar 16:46
Kataloni: Dziękuje Wam bardzo
3 mar 17:09