Kilka dowodów
Misio: Mam jutro poprawe i chcialbym zrobić kilka dowodow, pomozecie:
| | 128 | |
1 . Wykaż, że jesli a ≠ 0 to a4+ |
| ≥ 48 |
| | a2 | |
2. Wykaż, że jesli a ≠ 1 i b≠1 i a+b=1 to
| | a | | b | | 2(b−a) | |
|
| − |
| = |
| |
| | b3−1 | | a3−1 | | a2b2+3 | |
3. Wykaż, że jeśli a ≥ 0 i b≥0, to a
3+b
3≥a
2b+ab
2
| | 2 | | 3 | | 2 | |
4. Wykaż, że jesli a ≠0 i b≠0 i |
| − |
| =2a−3b, tooo b= |
| a lub ab=1 |
| | b | | a | | 3 | |
3 mar 13:31
Qulka: 1. pomnóż przez a
2 wszystko na jedną stronę i delta

( a jak nie widzisz to podstaw
zamiast a
2=t)
3 mar 13:55
Misio: delta wychodzi brzydka
3 mar 14:31
Qulka: (a2−4)2(a2+8)≥0
3 mar 14:33
Misio: w zadaniu 4 mam coś takiego
| 2a−3b | | 2a−3b | |
| = |
| i mnoże na krzyż |
| ba | | 1 | |
2a−3b=ba*(2a−3b) i teraz dziele przez 2a−3b
1=ab. prawda?
3 mar 14:34
Qulka: nie możesz dzielić przez 2a−3b bo to może być zero
wszystko na jedną strone i przed nawias i dwa wyniki opisane obok
3 mar 14:36
Misio: Oki, dzięki zadanie 4 mam zrobione już
3 mar 14:38
Misio: Zadanie 3 tez już sam rozwaliłem teraz tylko. Reszta, ktoś pomoże w tym 1 bo nie rozumiem
dokladnie
3 mar 14:41
Misio: Dobra, trzecie też już mam
3 mar 14:48
Qulka: to było do pierwszego że (a2−4)2 (a2+8) ≥ 0 i to jest prawdziwe bo pierwsze to kwadrat a
drugie zawsze dodatnie
np Hornerem poszukaj pierwiastków wśród podzielników wyrazu wolnego
3 mar 14:51
Misio: Qulka a jaki masz pomsył na zadanie:
a>0 b<0 i 3b
2=3a
2+8ab.
| | 3a−2b | |
Wykazać, że |
| =11 |
| | a+2b | |
3 mar 14:57
Mila:
Z założenia:a>0 i b<0
3b
2=3a
2+8ab /:a
2
3t
2−8t−3=0
Δ=64+36
| | 8−10 | | −2 | | −1 | | 8+10 | |
t= |
| = |
| = |
| lub t= |
| ∉D |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 6 | |
3 mar 19:31
prosta: pierwsze ładnie wychodzi z tw. o średniej arytmetycznej i geometrycznej:
| x+y+z | | 48 | |
| ≥3√xyz przy podstawieniu: x=a4, y=z= |
| |
| 3 | | a2 | |
3 mar 19:57