Planimetria
Czarodziej: witam, muszę szybko ogarnąć jak rozwiązywać takie zadanie, ale nie mam pojęcia jak się do nich
zabrać. Proszę o wytłumaczenie :
1) podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC ma długość 6 cm a ramiona są równe 9cm, oblicz pola
figur, na jakie wysokość AD podzieliła ten trójkąt.
2) wyznacz wzór na pole trójkąta w zależności −od wysokości −od odległości d punktu
przecięcia wysokości od wierzchołka trójkąta
3) Pole trójkąta ABC wynosi 54cm2, a bok AB ma długość 16cm. Oblicz długość boku AC, jeśli:
a)kąt CAB=60
b)kąt CAB=130
3 mar 13:09
Qulka:

P=
√12•6•3•3=18
√2
h=4
√2
x=
√36−32=2
Pd = 4
√2
Pg=14
√2
3 mar 14:06
Qulka: 2. P=a•h/2
3 mar 14:09
Qulka:

h=54/8=6,75
x= h/sin60° = 13,5/
√3
y=h/sin(180−130) = h/sin50° = ...
3 mar 14:14