schemat blokowy
kyrtap: Dziadku ?
3 mar 12:16
Dziadek Mróz:
Tak?
3 mar 12:17
kyrtap: sprawdzisz poprawność schematu blokowego?
3 mar 12:18
Dziadek Mróz:
Pokaż
3 mar 12:18
Dziadek Mróz:
I napisz co ma robić
3 mar 12:18
kyrtap:
Algorytm polega na wyznaczaniu liczby elementów wczytywanego ciągu liczb gdy wczytywanie kończy
się po pojawieniu się liczby ujemnej
3 mar 12:32
3 mar 12:34
Dziadek Mróz:

Trochę bałagan w tym schemacie.
Wprowadź N, a[i], i, a[1]
i = 1 ← nie wiem po co jak wyżej podaliśmy i
jeżeli i <= N:
jeżeli a[1] < 0:
Koniec
inaczej:
jeżeli a[i] < 0:
i tu co jest bo z ifa wychodzą 3 kreski
gdzie jedna to Nie, druga idzie do wyprowadź
a trzecia wychodzi/wchodzi do Nie
Pewnie tu miała być pętla dopóki
inaczej:
i = i + 1
inaczej:
jeżeli a[i] < 0:
Koniec
inaczej:
Wyprowadź liczbę elementów
3 mar 12:48
Dziadek Mróz:
To powinno być tak:
Podaj N
i = 0 ⇔ jeżeli tablice od 0 liczymy
Dopóki i < N:
Podaj a[i]
Jeżeli a[i] < 0:
Koniec
Inaczej:
i = i + 1
Wypisz i
3 mar 12:51
Dziadek Mróz:
Najlepiej pobierz sobie JavaBlock i tam rób te algorytmy oraz testuj działanie.
3 mar 12:55
kyrtap: a w tej mojej wersji ? mógłbyś poprawić ?
3 mar 12:55
Dziadek Mróz:
To zaraz sobie przepiszę
3 mar 13:10
kyrtap:

przecież tam z ifa wychodzą trzy kreski, to o to chodzi
3 mar 13:14
3 mar 13:15
kyrtap: tylko tam T nad kreską nie dopisałem
3 mar 13:15
Dziadek Mróz:
Z Ifa wychodzić powinny 2 kreski.
Jeżeli <warunek>:
rób gdy prawda (T)
Inaczej:
rób gdy fałsz (N)
3 mar 13:16
kyrtap: no to będzie dopóki

czyli dobrze ?
3 mar 13:17
kyrtap: bo moim zdaniem dobrze napisałem poprawiając że nie trzeba wczytywać i bo i przypisuję 0
3 mar 13:19
Dziadek Mróz:
Dobrze gdy T idzie za ifa, N kończy pętlę.
dopóki (prawda):
rób coś
rób coś innego gdy w dopóki jest fałsz
3 mar 13:20
kyrtap: oczywiście dodatkowo muszę zmienić te T i N przy dopóki
3 mar 13:20
kyrtap: tak tak
3 mar 13:20
kyrtap: twoje zapewne szybsze i łatwiejsze ale ja robię to po swojemu
3 mar 13:21
Dziadek Mróz:
W moim "poprawionym Twoim" przy <i < N> jest pętla dopóki
3 mar 13:21
kyrtap: tak tak

pomyliłem się
3 mar 13:22
kyrtap: dzięki Dziadku będziesz czuwał na forum czy idziesz na spacer?
3 mar 13:22
Dziadek Mróz:
Jeżeli dajesz coś do tablicy to nie dawaj tab[0] tylko podawaj po tab[i].
3 mar 13:23
Dziadek Mróz:
Ja nigdzie się nie wybieram, siedzę i popijam kawkę
3 mar 13:23
kyrtap: czyli zamiast a[1] <0 lepsze jest a[i] <0
3 mar 13:24
kyrtap: a kminię niepotrzebne wczytałem a[1] bo jest przecież a[i] tak?
3 mar 13:25
3 mar 13:29
Dziadek Mróz:
Tak
3 mar 13:29
Dziadek Mróz:
a[1] to element w ciągu o indeksie 1
a[i] to ogólny wyraz w ciągu o indeksie i
3 mar 13:29
kyrtap: dzięki Wielkie
3 mar 13:31
Qulka: i proszę

zamiast próbować się douczać magicznych bloczków jest już coś lepszego

dzięki
DziadkuMrozie
3 mar 13:53
Dziadek Mróz:
Magiczne bloczki za przeproszeniem są do dupala
3 mar 14:02
kyrtap: Dziadku jesteś jeszcze ?
3 mar 14:09
Qulka: ale jak się nie słyszało o niczym innym, to Magiczne bloczki lepsze niż nic
3 mar 14:16
3 mar 14:25
kyrtap: chyba coś pokićkałem bo zero trzeba jakoś oddzielnie chyba potraktować
3 mar 14:26
kyrtap: Dziadek chyba nie zdążył wypić kawy i śpi
3 mar 14:34
Dziadek Mróz:
Jestem, ciasto na placki ziemniaczane robiłem
3 mar 14:42
kyrtap: uwielbiam placki ziemniaczane, jeszcze jak młode ziemniaki to pycha
3 mar 14:43
kyrtap: jak będziesz miał czas looknij na ten algorytm
3 mar 14:53
Dziadek Mróz:
kyrtap
− nie wczytujesz a[i] bo nie wiesz ile wynosi i
− nie musisz wczytywać a[0] bo można w pętli wczytywać po a[i] i do sumy dodawać
− suma = 1/a[0] + 1/a[i] to jest źle, bo suma po przejściu pętli nadpisuje się
− suma = suma + 1/a[i] plus warunek że jak a[i] = 0 to można pominąć sumowanie
− nie rozumiem nadal po kiego dla if (i <= N)−N−> robisz if (a[0] <= 0)
Twoja wersja:
Podaj N oraz a[i] (co jest błędem bo i jest nieznane, pewnie chodziło o a[0])
suma = 1/a[0]
i = 0 (jeżeli chcemy według tego co poniżej oraz a ma indeksy od 1 do N to i = 1)
Jeżeli i <= N: (tu też błąd bo a to indeksy od 0 do N−1 wg pierwotnej
wersji)
Jeżeli a[0] <= 0:
Koniec
Inaczej:
Dopóki a[i] > 0:
i = i + 1 po prostu inkrementujemy i
suma = 1/a[0] + 1/a[i] Zaraz za pętlą robimy sumę, to powinno być na strzałce
[C[ za i = i +
1)]]
Wypisz suma
Koniec
Inaczej:
Jeżeli a[o] <= 0:
Koniec
Inaczej:
Wypisz suma
Czyli podsumowując:
Podaj N
Utwórz tablicę a o wielkości N
i = 0
suma = 0
dopóki i < N:
Podaj a[i]
Jeżeli a[i] = 0:
Inaczej:
suma = suma + 1/a[i]
Wypisz suma
3 mar 14:59
Dziadek Mróz:
kyrtap jak mówiłem pobierz sobie JavaBlock, zmienne deklaruje się jak w JavaScript.
var nazwa_zmiennej
var i
var nazwa_zmiennej = wartość
var i = 2
var nazwa_tablicy = new Array(wielkość)
var tablica = new Array(8)
var nazwa_tablicy = [element_1, element_2, ..., element_n]
var tablica = [1, 2, 3, 4, 5] ⇒ z tego wynika, że tablica ma wielkość 5
3 mar 15:03
Dziadek Mróz:
Odpalasz do góry strzałką z kreską jako krokowo, lub koło zębate jako odpalenie całego programu
3 mar 15:04
kyrtap: "nie rozumiem nadal po kiego dla if (i <= N)−N−> robisz if (a[0] <= 0)"
przecież może zdarzyć się tak że ten pierwszy element może być ujemny więc daję jeżeli
3 mar 15:06
Dziadek Mróz:
Ale już dałeś raz <−T− if (i <= N)
3 mar 15:08
Dziadek Mróz:
kyrtap skąd jesteś?
3 mar 15:09
kyrtap: ale N − to liczba elementów ciągu
a "i" to indeks danego elementu
czyli jeśli :
liczba porządkowa będzie mniejsza od elementów ciągu to idziemy dalej a jak nie to sprawdzamy
dla jednego elementu sumę
3 mar 15:11
kyrtap: z Mazur
3 mar 15:11
Dziadek Mróz:
Ło to daleko, dopiero tam będę w sierpniu się pluskać

kyrtap, a[i] najlepiej sprawdzać zaraz po jego podaniu. Dopiero zauważyłem, że nigdzie nie
pobierasz a[i]!
3 mar 15:14
kyrtap: chyba jestem za tępy na to
3 mar 15:15
Dziadek Mróz:
kyrtap, tablice zawsze na początku są trudne, jak je zrozumiesz to pójdzie łatwiej.
3 mar 15:17
kyrtap: tylko że u mnie jest ciąg a nie tablica
3 mar 15:19
Dziadek Mróz:
3 mar 15:21
Dziadek Mróz:
a ciąg to wartości w tablicy
3 mar 15:21
kyrtap: no może masz rację
3 mar 15:21
Dziadek Mróz:
an = 2n + 3
a0 = 3
a1 = 5
a2 = 7
a3 = 9
a4 = 11
0 1 2 3 4
a [ 3 | 5 | 7 | 9 | 11 ]
3 mar 15:22
kyrtap: ale ten warunek jest potrzebny i <= N tylko muszę zmienić za i = 1 jak?
3 mar 15:23
kyrtap: tak*
3 mar 15:23
Dziadek Mróz:
zmień na i < N
3 mar 15:23
Dziadek Mróz:
Nauczysz się liczyć tablice od 0
3 mar 15:24
kyrtap: "Jeżeli a[o] <= 0 to koniec" czemu jeżeli a[0] mogłoby być równe 0 wtedy suma mogłaby by być
równa 0
3 mar 15:27
Dziadek Mróz:
Twórz jak najprostsze schematy blokowe, jak najmniej sprawdzania. Wykonaj sobie te schematy dla
małych wartości i sprawdź czy wykonują to co Ty sobie ustaliłeś.
3 mar 15:27
Dziadek Mróz:
| | 1 | |
kyrtap, jakie warunki muszą być spełnione aby zapis |
| był poprawny matematycznie? |
| | a[i] | |
3 mar 15:28
kyrtap: a[i] musi być różne od 0
3 mar 15:29
Dziadek Mróz:
to dlaczego piszesz a[i] <= 0?
3 mar 15:30
kyrtap: dobra, czyli Dziadek ten mój sposób po kilku poprawkach mógłby być?
3 mar 15:31
kyrtap: nie wiem

, mój błąd
3 mar 15:31
Dziadek Mróz:
Wpierw zapisz sobie listę kroków, później według niej rysuj schemat blokowy.
Lista kroków to jest to jak Ty byś zrobił (policzył)
Obliczyć sumę odwrotności elementów wczytanego ciągu liczb, gdy wczytywanie kończy się po
pojawieniu liczby ujemnej.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
suma = |
| + |
| + ... + |
| |
| | a0 | | a1 | | an | |
dla:
| | ⎧ | a1 ≠ 0 | |
| | ⎜ | a2 ≠ 0 | |
| ai ≠ 0 | ⎨ | ... | = 0
|
| | ⎩ | an ≠ 0 | |
suma = suma + 1/a[0]
suma = suma + 1/a[1]
...
suma = suma + 1/a[n]
a = {−2, −1, 0, 1, 2, 3} ⇒ N = 6
i = 0
suma = 0
i = 0: suma = 0 + 1/(−2) = −0.5
i = 1: suma = −0.5 + 1/(−1) = −1.5
i = 2: suma = 1.5 + 1/0 = 1.5
i = 3: suma = 1.5 + 1/1 = 2.5
i = 4: suma = 2.5 + 1/2 = 3
i = 5: suma = 3 + 1/3 = 3.33
Odp. suma = 3.33
3 mar 15:37
Dziadek Mróz:
w tym układzie równań jest byk, zamiast ≠ powinno być =
3 mar 15:38
Dziadek Mróz:
Wprowadź poprawki, sprawdź czy działa jak należy i pokaż wynik.
3 mar 15:39
kyrtap: dzięki zaraz poprawię
3 mar 15:43
kyrtap: trochę Dziadku rozjaśniłeś w moje głowie
3 mar 15:56
Dziadek Mróz:
Bo to jest jasne i proste, tylko zrozumieć trza
3 mar 15:57
kyrtap: trza trza
3 mar 15:57
3 mar 16:09
Dziadek Mróz:
Nadal nie to co powinno być.
− Znowu nie uwzględniłeś warunku a[0] ≠ 0 i ustawiłeś suma = 1/a[0]
Wczytaj a[0]: 0
suma = 1/a[0] → suma = 1/0 → suma = inf (zwykle tu error wywala)
− Wczytaj a[0] jest zbędne, do tego miała być pętla
− Zamiast suma = 1/a[0] powinno być suma = 0
− Po lewej po a[0] ≤ 0 masz pętlę dopóki a[i] > 0, ale nie wiadomo co to jest to a[i] bo nie
wczytałeś. Miało sumować odwrotności a w pętli tylko jest i = i + 1. Sumujesz po pętli czyli
po ptakach

Wykonałeś sobie ten schemat? Podstaw sobie za N = 5 i a[0] = 3 i wykonaj.
3 mar 16:23
Gauss:
Dziadek podaj link do zadań jeszcze raz bo to co Ty mi ostanio podałeś to zadania z obiektówki
a ja najpierw normalnie chcę się naumieć
3 mar 16:24
3 mar 16:29
kyrtap: Dziadek mógłbyś to uwzględnić w moim schemacie bo chciałbym zobaczyć jak to poprawnie by to
wyglądało
3 mar 16:32
Gauss:
Dziadek ale Ty mi cały czas wysyłasz zadania di obiektówki ! ja nie chcę najpierw obiektówki
tyllko to co robił Hugo
3 mar 16:33
kyrtap:

to by było tak ?
3 mar 16:36
kyrtap: mówiłeś wcześniej że a[i] nie wczytujemy bo nie znamy a teraz każesz wczytywać, już się w tym
wszystkim pogubiłem
3 mar 16:43
Dziadek Mróz:
Po kolei:
Start
Podaj N: 5
Podaj a[0]: 3
i = 0
suma = 1/3 = 0.33
czy i < N (0 < 5) Tak
czy a[0] ≤ 0 (3 ≤ 0) Nie
czy a[i = 0] > 0 (3 > 0) Tak
i = 0 + 1 = 1
czy a[i = 1] > 0 (? > 0) ERROR: nieznane a[1]
Start
Podaj N: 5
Podaj a[0]: −3
i = 1
suma = 1/(−3) = −0.33
czy i < N (1 < 5) Tak
czy a[0] ≤ 0 (−3 ≤ 0) Tak
Koniec
Start
Podaj N: 5
Podaj a[0]: 0
i = 1
suma = 1/0 ERROR: Nie dziel przez 0!
Start
Podaj N: 0
Podaj a[0]: 3
i = 1
suma = 0.33
czy i < N (1 < 0) Nie
czy a[0] ≤ 0 (3 ≤ 0) Nie
Podaj suma: 6 ! ! ! Nadpisujemy sumę
3 mar 16:43
3 mar 16:44
kyrtap: czyli mam wczytać a[i] żeby zadziałało?
3 mar 16:49
kyrtap: | | 1 | |
Raczej na końcu podaj suma: |
| chyba  |
| | 3 | |
3 mar 16:51
kyrtap: wracam o 19 bo teraz idę na wykład, mam nadzieję że będziesz

(najlepiej jakbyś mógł według mojego schematu ten program poprawić byłoby super − mógłbym go
wtedy przeanalizować i wykorzystać do kolejnych algorytmów )
3 mar 16:54
3 mar 16:57
Dziadek Mróz:
Tu zobacz z poprzedniego zadania:
https://imgur.com/AlYzzVt
W dolnym lewym rogu masz pętlę po i.
− Wczytujesz a[i]
− Sprawdzasz a[i]
− Wykonujesz akcję po sprawdzeniu
− Wracasz do pętli z nowym i
3 mar 17:08
?': Informatyk na siłe heh
3 mar 17:13
3 mar 17:34
Dziadek Mróz:
Nie na siłę, ja tak samo miałem jak zaczynałem z informatyką.
3 mar 17:35
kyrtap: ja chcę to zrozumieć nic na siłę, Dziadku jestem i czytam
3 mar 19:16
kyrtap: i tu mam pytanie czemu nie można wczytać a[i] już wcześniej tylko po pętli?
3 mar 19:19
Metis: Cześć!

Działa Wam poprawnie forum

, ostatnio zauważyłem, że posty i sama strona dłużej mi się
ładuje.
3 mar 19:20
kyrtap: Cześć Metisku, też mi się tak ładuje długo

, ale chyba u mnie net muli
3 mar 19:21
52: a[i] wczytujesz w pętli, aby i rosło(pętla się kręci, nadajesz warunki),bo bedziesz miał
później a[i+1],a[i+2]; jeśli wczytaj przed pętlą to wczytasz tylko a[i].
3 mar 19:32
kyrtap: dobra kminie już
3 mar 19:34
kyrtap: Dziadku jesteś ?
3 mar 19:43
Dziadek Mróz:
kyrtap, schemat blokowy na tabliczkę smażenia
3 mar 19:44
kyrtap: what?
3 mar 19:50
Dziadek Mróz:
Bez tablicy, wypisuje:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
2 4 6 8 10 12 14 16 18
3 6 9 12 15 18 21 24 27
...
9 18 27 36 45 54 63 72 81
3 mar 19:51
Dziadek Mróz:
Wskazówka:
pętla po y w pętli po x
3 mar 19:54
kyrtap: jak chcę ten schemat dokończyć jeszcze

a mianowicie to co się dzieje z jednym elementem
ciągu po i <N
3 mar 19:58
kyrtap: przecież ten element może być ujemny i co też policzę sumę

przecież to absurd
3 mar 19:59
Dziadek Mróz:
Ok to wykonajmy ten schemat dla N = 4, N = 0, N = −2 oraz a = 1, a = 2, a = −3
N = 4, a = {1, 2, −3}
Start
Podaj N: 4
i = 0
suma = 0
czy i < N (0 < 4) Tak
Podaj a: 1
czy a < 0 (1 < 0) Nie
czy a = 0 (1 = 0) Nie
suma = 0 + 1/1 = 1
i = 0 + 1 = 1
czy i < N (1 < 4) Tak
Podaj a: 2
czy a < 0 (2 < 0) Nie
czy a = 0 (2 = 0) Nie
suma = 1 + 1/2 = 1.5
i = 1 + 1 = 2
czy i < N (2 < 4) Tak
Podaj a: −3
czy a < 0 (−3 < 0) Tak
Wypisz: suma 1.5
Koniec
N = 0, a = {1, 2, −3}
Start
Podaj N: 0
i = 0
suma = 0
czy i < N (0 < 0) Nie
Wypisz: suma 0
Koniec
N = −2, a = {1, 2, −3}
Start
Podaj N: −2
i = 0
suma = 0
czy i < N (0 < −2) Nie
Wypisz: suma 0
Koniec
3 mar 20:09
kyrtap: chyba że definiujesz to Dziadku tak że suma jest operacja dodawania co najmniej dwóch
składników to wtedy by pasowało bo przy jednym składniku suma wynosi 0
3 mar 20:10
Dziadek Mróz:
W pierwszym przypadku można w a przed −3 dodać 0 i sprawdzić co się stanie:
...
czy i < N (2 < 4) Tak
Podaj a: 0
czy a < 0 (0 < 0) Nie
czy a = 0 (0 = 0) Tak
i = 2 + 1 = 3
czy i < N (3 < 4) Tak
Podaj a: −3
czy a < 0 (−3 < 0) Tak
Wypisz: suma 1.5
Koniec
3 mar 20:13
Dziadek Mróz:
No tak, a jak pierwsze wprowadzisz ujemne to bez definiowania sumy wynikiem jest undefined
3 mar 20:16
kyrtap: czyli 0 tak?
3 mar 20:17
Dziadek Mróz:
suma to operacja na samej sobie

Cheat nr 1:
suma += 1 to to samo co
suma = suma + 1
3 mar 20:19
Dziadek Mróz:
czyli definiujemy wstępnie sumę jako 0
3 mar 20:21
kyrtap: zrozumiałem w końcu
3 mar 20:22
Dziadek Mróz:
Aby nie było błędów żadnych.
3 mar 20:22
kyrtap: ale ile to mnie czasu zajęło a mam jeszcze na jutro zrobić 12 schematów
3 mar 20:22
kyrtap: Dziadku przepraszam za zmarnowanie twojego czasu
3 mar 20:24
Dziadek Mróz:
kyrtap od kiedy wiesz, że masz zrobić te schematy?
3 mar 20:27
kyrtap: od tamtego tygodnia

ale już wczoraj za nie się zabierałem, a wszystkiego nie da się ogarnąć
bo wiele innych przedmiotów też jest
3 mar 20:28
Dziadek Mróz:
Wyślij treści tych schematów to zrobimy na szybko
3 mar 20:32
3 mar 20:33
Dziadek Mróz:
Które już masz?
3 mar 20:34
kyrtap: do zadania 5 choć muszę poprawić te 4 pierwsze ale to już sam potrafię zrobić bo kminie ideę
zadanie 11 proste więc też sobie poradzę zacznijmy może 6
3 mar 20:37
kyrtap: Rysuję sam zaraz sprawdzisz, w sensie rysuję w java block bo ściągnąłem
3 mar 20:42
Dziadek Mróz:
Obliczyć pierwiastki kwadratowe elementów wczytywanego ciągu liczb oraz liczbę tych
pierwiastków, które są mniejsze od stałej A. Należy założyć, że wczytywanie kończy pojawienie
się liczby ujemnej.
Podaj n
Podaj A
i = 0
ile = 0
dopóki i < n:
podaj a
jeżeli a < 0:
Koniec
inaczej:
a = sqrt(a)
Wypisz a
jeżeli a < A:
ile = ile + 1
inaczej:
nic nie rób
i = i + 1
Wypisz ile
3 mar 20:42
kyrtap: zobrazuje to na tych bloczkach ale zrozumiałe to jest dla mnie
3 mar 20:51
kyrtap: Dziadku ?
3 mar 20:52
Dziadek Mróz:
Jestem, rysuję swoje rozwiązanie
3 mar 20:54
kyrtap: nie robimy 7

bo to będzie sprawdzian dla mnie czy rozumiem przechodzimy do 8
3 mar 20:54
Dziadek Mróz:
W 8 można zawitać do tablicy znaków ASCII
3 mar 20:57
kyrtap: zerkam do niej
3 mar 20:57
Dziadek Mróz:
Można pobierać po znaku lub pobrać cały napis (bez spacji) i po znaku $ Koniec
3 mar 20:58
kyrtap: czyli N to liczba znaków
3 mar 21:08
Dziadek Mróz:
Można tak przyjąć
3 mar 21:15
kyrtap: tak samo dać jak z tym ciągiem i oraz a[i] po pętli ?
3 mar 21:19
Dziadek Mróz:
N − ilość znaków (ale w zadaniu powinno być dla dowolnego napisu)
tekst − nasz tekst
Po pętli tekst[i] sprawdzać, ale właśnie to ogarniam i zbytnio nie idzie w tym JavaBlock
3 mar 21:24
kyrtap: dziwne te zadanko nie sądzisz ?
3 mar 21:25
kyrtap: podam swoją propozycję
3 mar 21:27
Dziadek Mróz:
Ok mam już
3 mar 21:35
3 mar 21:41
Dziadek Mróz:
Zapętla się gdy nie będzie $ na końcu
3 mar 21:41
3 mar 21:44
3 mar 21:44
kyrtap: ja też zgłodniałem
3 mar 21:44
kyrtap: Dziadek coś ty mi wysłał ?
3 mar 21:45
kyrtap: jak zjesz to sprawdź mój sposób
3 mar 21:46
Dziadek Mróz:
A Twoje to które?
3 mar 21:54
3 mar 22:05
Dziadek Mróz:
suma to suma wszystkich wartości znaków ASCII znaków?
3 mar 22:12
Dziadek Mróz:
Do którego to zadania jest schemat?
3 mar 22:12
kyrtap: do 8
3 mar 22:16
kyrtap: suma wszystkich znaków w tekscie
3 mar 22:17
Dziadek Mróz:
Ale tam jeszcze cyfry i litery miały być
3 mar 22:19
Dziadek Mróz:
kyrtap, jaka jest różnica między wczytaj a wypisz?
3 mar 22:20
kyrtap: oddzielne sumy dla liter, znaków i cyfr?
3 mar 22:20
Dziadek Mróz:
Tak, Ty to jutro musisz mieć zrobione czy umieć?
3 mar 22:21
kyrtap: tam na końcu miało być wyprowadź nie bij
3 mar 22:21
kyrtap: chcę to umieć
3 mar 22:21
kyrtap: co mi da zrobienie ich skoro nie będę umiał ?
3 mar 22:22
kyrtap: zostało nam tylko kilka zadań
3 mar 22:24
kyrtap: chyba że Ci się nie chce to zrozumiem
3 mar 22:24
Dziadek Mróz:
Bo mnie już czacha napieprza od tych bloczków, jutro byśmy to kontynuowali i zaczniemy od
początku, bo masz problemy z myśleniem blokowym

Ale nie zniechęcaj się to fajna rzecz, za pół roku będziesz się z tego śmiał
3 mar 22:25
kyrtap: od początku w sensie ?
3 mar 22:26
Dziadek Mróz:
Znasz jakąś technologię, która ułatwiłaby nam kontakt, takie nagrywanie live tego co robię na
ekranie.
3 mar 22:26
kyrtap: no właśnie nie
3 mar 22:27
Dziadek Mróz:
Jak znajdę coś fajnego to dam znać, bo muszę to pokazywać co robię i dlaczego.
3 mar 22:28
kyrtap: przydałaby się taka stronka
3 mar 22:28
kyrtap: więc co robimy Dziadku?
3 mar 22:29
Dziadek Mróz:
Jak chcesz to sobie rób w tym JavaBlock zadanka i testuj je, bo jest taka możliwość, do góry
jest menu odtwarzacza i można krokowo przechodzić schemat.
3 mar 22:31
Dziadek Mróz:
Ja właśnie instaluję kilka programów i zobaczę, który mniej zeżera i gładziej chodzi,
najpóźniej jutro w południe napiszę co dalej.
3 mar 22:32
kyrtap: dobrze, dzięki Wielkie jeszcze raz ja jutro jestem do 12 :30 dostępny a potem od 15 gdzieś
3 mar 22:33
kyrtap: Dziadku nie ukrywam że do piątku chciałbym być przygotowany jeśli chodzi o te 16 zadań
3 mar 22:36
Draghan: Jeśli chodzi o coś a'la pomoc na odległość, to polecam MicroCreative RA. Tylko nie wiem czy
tego do końca szukałeś.

Mi się sprawdził nawet przy kiepskim połączeniu.
3 mar 22:39
kyrtap: Cześć Draghan
3 mar 22:41
kyrtap: Dziadek niech się wypowie
3 mar 22:41
Dziadek Mróz:
Chodzi o coś a'la Skype, ale nawzajem pokazujemy sobie pewien wycinek ekranu tak jak w
RecordMyDesktop zaznaczało się okno tylko konkretne.
3 mar 22:42
kyrtap: dobre to jest?
3 mar 22:44
Draghan: Cześć.
3 mar 22:47
Dziadek Mróz:
Zanim to ogarnę trochę czasu minie
3 mar 22:48
Dziadek Mróz:
Jakieś Action! testuję ale na na moim twitch.tv nic nie ma
3 mar 22:49
kyrtap: Dziadek myślisz że do piątku da się to ogarnąć ?
3 mar 22:49
Draghan: Dziadku, rzeźbiłeś może coś głębiej w wxWidgets?
3 mar 22:50
Dziadek Mróz:
Gdzieś widziałem że to pod DevC++ jest?
3 mar 22:52
Draghan: Ech, szkoda. Nie, to jest biblioteka C++ do okienek. Multiplatformowa, w dodatku prawdziwy
kombajn.
Mam problem z przechwyceniem momentu stracenia focusa przez kontrolkę, a manualowe rozwiązania
nie rozwiązują sprawy...

Ale nie będę Wam zaśmiecał tematu, nie było pytania.
3 mar 22:55
kyrtap: piszcie sobie, mnie zastanawia jak to ogarnę do piątku
3 mar 22:57
Dziadek Mróz:
Nie wiem jak to zrobić, to jest czarna magia dla mnie
3 mar 23:03
kyrtap: ten program czy ja ?
3 mar 23:04
Dziadek Mróz:
Mam działa
3 mar 23:13
3 mar 23:13
Dziadek Mróz:
Jak na razie wyłączyłem nagrywanie
3 mar 23:15
kyrtap: zarejestrować się trzeba?
3 mar 23:15
Dziadek Mróz:
Jak wejdziesz to napisz mi
3 mar 23:15
Dziadek Mróz:
Nie wiem, pierwszy raz tego używam
3 mar 23:15
kyrtap: wszedłem już
3 mar 23:16
Dziadek Mróz:
Na moim kanale jesteś?
Napisz mi coś tam
3 mar 23:16
kyrtap: napisałem
3 mar 23:18
Dziadek Mróz:
Masz coś?
3 mar 23:19