Wyznacz
Natalia: | 3 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| −1, jesli z osią OX tworzy ona kąt |
| 2x2 | |
150
o. Próbowałam sama liczyć, ale doszłam do tego momentu i dalej nie wiem jak.
y=ax+b
a=tgα
| √3 | |
tg150o=tg(90o+60o)=−ctg60o=− |
| |
| 3 | |
3 mar 11:05
J:
| √3 | |
znajdź punkt x0 , w którym pochodna funkcji ma wartość: f'(x0) = − |
| , |
| 3 | |
| √3 | |
potem styczna: y = − |
| (x − x0) + f(x0) |
| 3 | |
3 mar 11:08
Natalia: niestety nie wiem, jak to zrobic

wychodzi mi wynik x
3=6
√3
3 mar 11:16
J:
x3 = 3√3 = 33/2 = (√3)3 ⇔ x0 = √3
3 mar 11:23
Natalia: O dziękuję bardzo!
3 mar 11:29