1 | ||
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= | x4−1 równoległej do prostej 2x+y=0 | |
4 |
5 | ||
A jak zrobić to samo zadanie tylko, że styczna jest przechodząca przez punkty (0; − | )? | |
2 |
5 | ||
szukana styczna: y = ax − | musi mieć jeden punkt wspólny z wykresem f(x), czyli: | |
2 |
5 | 1 | |||
równanie: ax − | = | x4 − 1 , musi mieć jedno rozwiaznie, dobierz tak a , aby | ||
2 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |