Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD
Kamil:

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S ostrosłup ten
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez punkty B i D oraz przez punkt P będący środkiem
krawędzi CS. Wykaż że jeśli trójkąt bdp jest równoboczny to stosunek długości krawędzi bocznej
ostrosłupa do długości krawędzi podstawy jest równy 2
√3 :
√2
3 mar 09:49
Qulka:

4a
2−9/8a
2= 23/8 a
2 =h
2
b
2=207/8a
2+9/8a
2 = 27a
2
b=3
√3 a
b | | 3√3 a | | 2√3 | |
| = |
| = |
| |
p | | 3√2/2 a | | √2 | |
3 mar 11:59
Qulka: ten trójkąt to widok z boku czyli Δ BCS
Trójkąt BDP ma bok 3a więc p =3a/√2 (p−krawędź podstawy)
3 mar 12:02
pigor: ... niech O − spodek wysokości ostrosłupa
i |BD|=|DP|=|PB|=2a ⇒
|BC|=a√2 − dł. krawędzi podstawy
oraz
|OP|= 12*2a
√3=
a√3 ⇒ jeśli np.
|SC|=2k=
2|OP| ⇒
| 2k | | 2*a√3 | |
⇒ |SC| : |BC| = |
| = |
| = 2 √3 : √2 ... c.n.w.  |
| a√2 | | a√2 | |
3 mar 12:37