zadanie
Mei: Oblicz odleglosc miedzy prostymi rownoległymi k i l jeśli k: 2x+9=O l: −3x +7=O
2 mar 23:44
Qulka:

9/2 +7/3 =41/6
2 mar 23:46
Mei: Ktoś by mógł to wytłumaczyć dlaczego tak?
3 mar 00:01
Mei: Ze wzoru na odległosc punktu od prostej sie nie korzysta?
3 mar 00:02
Qulka: jak lubisz to też można

ale jak widać, to po co utrudniać sobie życie, skoro to takie
proste proste
3 mar 00:03
Mei: Hm
3 mar 00:17
Mei:
3 mar 00:31
Qulka: nie płacz ..tu akurat to po prostu różnica wyrazów wolnych
3 mar 00:34
Mei: Czyli tak bedzi zawsze jak beda dwa iksy i nie bedzie igreków?
3 mar 00:40
kurczak: hahaha nie placz
3 mar 00:43
kurczak: a jak bys dodał te obie wspołrzedne x oczywiscie odleglosc dodatnia wartosc bezwzgledna
3 mar 00:44
Qulka: tak ..jak nie będzie y to zdecydowanie tak
jak będą same y bez x to też tak będzie
3 mar 00:45
Qulka: a tak w ogóle to rzeczywiście moduł z różnicy bo odległość jest zawsze dodatnia
3 mar 00:46
Mei: 
ok
3 mar 00:47
kurczak:

CHUDZIUTKA KULECZKA
3 mar 00:48
Eta:
3 mar 00:53
Eta:
3 mar 00:53
Qulka:

3 mar 00:54
Jacek: Równanie prostej 2D (dwuwymiarowa przestrzeń): Ax+By+C=0, u Ciebie B=0 w obu prostych, stąd,
akurat mamy proste wyglądające jak "asymptoty pionowe" x=−9/2 oraz x=7/3.
3 mar 00:54
kurczak: obie słodziutkie
3 mar 00:57