Trójkąt prostokątny wyznacza łuk.
Sylka:

Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny BAC, oraz łuk BC wyznaczony przez kąt prosty.
Półproste AD i AE dzielą odcinek BC na trzy równe części. Uzasadnij, że łuki x i y mają różną
długość.
2 mar 23:44
yolex: Wykaż, że kąt dae nie jest równy kątom bad i cae. (np. Pitagorasem ad (podziel trójkąt
równoramienny
aed wysokością np. ap. ap=√2/2, pd=√2/6, stąd ad=?). Następnie np. z tw. cosinusów liczysz
cosinusy
kątów ead i dab. Powinny wyjść różne.
Wtedy masz dwa różne kąty środkowe, które nie mogą być oparte na tym samym łuku.
3 mar 00:23
Sylka: Tak zrobiłam

Dziękuję
3 mar 00:40