Obliczanie promienia kuli wpisanej w ostrosłup.
DUDZIA: Sześcian o krawędzi 6cm przecięto płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i jeden z
wierzchołków. Oblicz promień kuli wpisanej w powstały w ten sposób ostrosłup.
2 mar 23:01
pigor: ..., niech
r=? − szukany promień kuli, to
z warunków zadania i rzutu prostokątnego tej kuli
na podstawę dolną ostrosłupa masz np. równanie:
r√2+r=12*6√2 ⇔ r(
√2+1)=3
√2 /*(
√2−1) ⇔
⇔ r(2−1)= 3
√2(
√2−1) ⇔
r= 3(2−√2) i tyle . ...
3 mar 01:42
pigor: ..., niestety moje głęboko nocne podejście do tej kuli
jest błędne; muszę nad nią pochylić z większą ...

pokorą, ...
3 mar 10:40
pigor: ... , o kurde; cofam to co powyżej napisałem, bo mój wynik
powinien być na 99% dobry, czekam na reakcje
DUDZI,
chyba, że ktoś inny zweryfikuje moje ...
3 mar 11:28
Jacek: Niestety nie będzie to takie proste, połowa przekątnej równałaby się r√2+r, ale tylko
gdybyśmy mieli graniastosłup prosty, a nie ostrosłup. Moim zdaniem po prawidłowym rzutowaniu
prostokątnym kuli wpisanej na podstawę sześcianu r√2+r<12*6√2.
3 mar 14:32
pigor: ... , tak masz rację; podejdę do niego jeszcze raz, ale nie teraz .
3 mar 17:55