Proste równanie
Jaszczurek: Mam takie równanie |x|=−x, na pierwszy rzut oka wychodzi mi xe(−niesk; 0>, jak rozpisze na
klamry to też tak wychodzi. Jednakże wiem że robiłem w skzole zadania gdzie robiliśmy np
|x−1|=3 to jest x−1=3 lub x−1=−3. W tym przypadku wychodzi x=−x, co daje 0 lub x=x co daje R,
w sumie xeR. Co robię źle
2 mar 22:38
J:
x mniejsze lub rowne 0
2 mar 22:42
Jaszczurek: no ja wynik mam, gdzie jest błąd w mojej drugiej metodzie
2 mar 22:45
El Polako: Dobrze, z tym, ze w zadaniu jest |x|= −x nie ma mowy o żadnych nierównościach wiec jakie jest
logiczne wytłumaczenie, że ta metoda w tym akurat przypadku jest nieskuteczna ?
2 mar 22:46
5-latek: |x|=−x dla x<0 czyli x∊(−∞,0)
Natomiast gdy masz rownanie |x−1|=3 to |−3|= 3 lub |3|=3 wiec nasz rownie ma postac
x−1=3 lub x−1=−3
2 mar 22:46