Znajdź równanie stycznej :)
ppawzik: Dana jest parabola y=1/6x
2−1/2. Wyznacz równanie stycznej do tej paraboli jeśli styczna tworzy
z osią OX kąt 120 stopni
2 mar 21:53
ppawzik:
2 mar 22:00
azeta:

co to jest kąt alfa? ano α=120
a o co chodzi z tą styczną? a no o to, że jeśli jest styczna to ona właśnie z osią OX tworzy
kąt alfa, a co to jest za kąt? ano tgα=a
jeśli przyjąć że styczna ma równanie y=ax+b, co dalej?
wracając: wiadomo jeszcze, że ta prosta z tą parabolą ma dokładnie jeden punkt wspólny, taki
punkt (x
o) dla którego f'(x
o)=tgα
nic tylko liczyć
2 mar 22:07
ppawzik: bardzo proszę o pomoc
2 mar 22:08
ppawzik: dzięki wielkie azeta

zrozumiałem!
2 mar 22:10
azeta: trzeba sobie pomagac
2 mar 22:11
ppawzik: jednak jeszcze pytanie otóż wzór prostej to y=− √3x + b, paraboli y=1/6x2−1/2. Jeśli ułoże
układ równań aby wyznaczyć ten punkt wspólny będę miał za dużo niewiadomych (tzn jak wyznaczyć
b) ?
2 mar 22:14
Bogdan:
założenie Δ = 0
2 mar 22:22
ppawzik: nie bardzo rozumiem co mam zrobić z tym założeniem?
2 mar 22:29
Mila:

I sposób
Mogłeś wyznaczyć punkt styczności:
| 1 | |
| x0=tg(120o)=−tg(60)=−√3 |
| 3 | |
x
0=−3
√3
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y= |
| *(−3√3)2− |
| = |
| *(9*3)− |
| =4 |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
P=(−3
√3,4)
Styczna y=−
√3x+b
4=−
√3*(−3
√3)+b
4=3*3+b
b=−5
s: y=−
√3x−5
II sposób
x
2−3=−6
√3x+6b
x
2+6
√3x−6b−3 =0
Styczna ma jeden punkt wspólny z wykresem f(x)⇔
Δ=0
36*3−4*(−6b−3)=0
108=−24b−12
−24b=120
b=−5
s: y=−
√3x−5
2 mar 22:37
Bogdan:
styczna y = −
√3x + b
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| x2 − |
| = −√3x + b ⇒ |
| x2 + √3x − |
| − b = 0 |
| 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | 10 | | 2 | |
Założenie: Δ = 0 ⇒ |
| + |
| b = 0 ⇒ b = −5 |
| | 3 | | 3 | |
styczna y = −
√3x − 5
2 mar 22:40
ppawzik: dziękuje
2 mar 22:46
Samson: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć skąd się bierze tgα = f'(x) oraz tgα=a ?
3 mar 14:54
Goblin: Znaczenie geometryczne pochodnej − przeczytaj o tym
3 mar 15:06
winx:
Samson: tg120=−tg60=√3
22 kwi 21:02