Rozwiąż graficznie nierówność
Jankes: Jak zabrać się za to zadanie ?
|7−xx−3|≥3
2 mar 21:26
ICSP: Ja bym zaczął od ustalenia dziedziny
2 mar 21:27
Benny: A jeśli graficznie to nie można tego zrobić tak:
narysować funkcje 7−x/x−5 i zrobić przekształcenia?
2 mar 21:29
ICSP: | | x − 7 | | −4 | |
| |
| | = | 1 + |
| | |
| | x − 3 | | x − 3 | |
| | −4 | |
Rysujesz wykres funkcji : f(x) = 1 + |
| a następnie jego część znajdująca się pod |
| | x − 3 | |
osią OX
| | −4 | |
odbijasz symetrycznie nad oś OX dostając g(x) = | 1 + |
| | |
| | x − 3 | |
2 mar 21:35
Jankes: ICSP podrzucił byś link w którym jest wytłumaczone to Twoje przekształcenie albo wytłumaczył ?
2 mar 21:48
ICSP: Podzieliłem licznik przez mianownik
2 mar 21:52
Jankes: to polega na tym ?
7−xx−3 −3 ≥0
7−xx−3 − 3(x−3)(x−3)=
ale co dalej ?
2 mar 21:53
ICSP: Nie. Ja tylko przekształciłem lewą stronę. Twoja nierówność wygląda tak :
| | 4 | |
Teraz rysujesz wykres g(x) = |1 − |
| | oraz h(x) = 3 |
| | x − 3 | |
i z rysunku odczytujesz rozwiązania.
2 mar 21:55
Benny: nie nie nie
x−7/x−3=((x−3)−4)/(x−3)=1 −4/(x−3)
2 mar 21:55
Jankes: ale nadal nie wiem jak to przekształciłeś tą lewą stronę że wyszło Ci 1 przed ułamkiem
2 mar 22:03
ICSP: Umiesz dzielić wielomiany ?
2 mar 22:05
Jankes: oki już doszedłem

przepraszam i dziękuje za wytłumacznie ! pozdrawiam
2 mar 22:06
Jankes: wytłumacz mi po swojemu jak się to robi, dzieli wielomiany albo podeślij jakieś zadania do
przećwiczenia
2 mar 22:06
ICSP: Szukaj maturzystów, ja już nie mam takich zadań
2 mar 22:16