Stereometria
Wikimiki: Długości boków prostopadłościanu pozostają w stosunku 3:4:5. Przez najdłuższą krawędź i
przekątną najmniejszej ściany poprowadzono przekrój, którego pole jest równe 100 cm2. Oblicz
pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu.
Odpowiedź jest 376 cm2, ale jak to zrobić?
2 mar 21:20
===:
2 mar 21:29
Wikimiki: Dziękuję

!
2 mar 21:34
Wikimiki: Chwila moment − gdzie na rysunku jest "przez NAJDŁUŻSZĄ KRAWĘDŹ"?
2 mar 21:42
===: wysokość
2 mar 21:43
===:
przepraszam ....to zły rysunek
2 mar 21:44
Wikimiki: A jak będzie dobry?
2 mar 21:49
===:
będzie banalny −
2 mar 22:05
Mila:

Poradzisz sobie teraz?
2 mar 22:50
Martini: P=100 cm ²
P=d*5x
Pc=2*4x*5x+2*3x*5x+2*3x*4x=40x²+30x²+24x²=94x²
100=5x *d
d²=(3x) ²+(4x)²=9x²+16x²=25x²
d=5x
100=5x *5x
100=25x²/:25
x²=4
x=2
Pc=94*2²=94*4=376cm²
14 mar 12:34