Nierówność logarytmiczna. POMOCY!
bicek554: PROSZĘ POMÓŻCIE: nierówność logarytmiczna.
log3(10 − 3x) ≥ 4log4 (2−x)
2 mar 20:38
piotruxd: hej, zapiszmy tą nierówność troszkę wygodniej
pamiętaj, że p
logpx=x bardzo przydtany wzór

log
3(10−3
x) ≥ (2−x)
żeby rozwiązać taką nierówność musimy mieć takie same podstawy logarytmów po obu stronach więc
zamieńmy (2−x) na logarytm o podstawie 3
log
pc= a ⇒ p
a=c a teraz u nas:
log
3c=(2−x) ⇒ 3
(2−x) = c
czyli mówiąc prosto (2−x) możemy zapisać jako log
33
(2−x)
wróćmy więc teraz do naszej nierówności
log
3(10−3
x) ≥ log
33
(2−x)
mamy te same podstawy logarytmów więc możemy porównać liczby logarytmowane
(10−3
x) ≥ 3
(2−x) tylko teraz nie mam pomysłu
2 mar 21:39
azeta: a jak się już ma tą postać na samym końcu (nie patrzyłem czy u góry jest na 100% dobrze, choć
pobieżnie wygląda sensownie) to np podstawić t=3x
2 mar 22:00
piotruxd: no przecież @azeta że też wcześniej na to nie wpadłem
2 mar 22:31
piotruxd: wracając teraz będzie wyglądało to tak:
10−3x ≥ 3(2−x)
10 − 3x ≥ 32 * 3−x niech 3x =t, t>0 bo wiemy że "t" nie może być 0 ponieważ 30=1, a to
nie jest funkcja potęgowa
10−t ≥ 9 * t−1
10−t ≥ 9 * 1t wszystko przenosimy na jedną stronę i sprowadzamy do wspólnego mianownika i
mamy:
(10t−t2−9)t
i monożymy przez kwadrat mianownika(tak jest najbezpieczniej bo nie gubimy rozwiązań, ale chyba
w tym przypadku można pomnożyć przez samo "t"bo założyliśmy, że t>0, ale nie jestem pewien na
100%), a dalej dasz sobie radę tylko pamiętaj żeby wszystkie rozwiązania sprawdzić z
dziedziną!
2 mar 23:01
piotruxd: funkcja wykładnicza*
2 mar 23:02
pigor: ..., no to np. tak :
... ⇔
log3(10−−3x) ≥ 2−x i 10−3
x >0 i 2−x >0 ⇔
⇔ 10−3
x ≥ 3
2−x /*(−3
x) i (*)
3x <10 i x<2 ⇒ 3
2x−10*3
x+9 ≤ 0 ⇔
⇔ (3
x−9) (3
x−1) ≤ 0 ⇔ 1 ≤ 3
x ≤ 9 ⇔ 3
0 ≤ 3
x ≤ 3
2 ⇔
0 ≤ x ≤ 2, stąd
i z (*)
0 ≤ x <2 ⇔
x∊< 0;2) − szukany
zbiór rozwiązań nierówności. ...
3 mar 12:59