zadanie
Mei: Napisz równani ogólne prostej l prostopadłej do prostej: k: 8x−3y−9=0 przecinającej prostą k w
pynkcie należącym do osi OY.
2 mar 20:33
5-latek: Napisz teraz rownanie tej prostej w postaci kierunkowej (mam jeszce chwile to pomoge
2 mar 20:43
Mei: Y=−83x+3
2 mar 21:08
5-latek: popraw wzor
2 mar 21:11
5-latek: chyba cos szwankuje

po kolei najlepiej
| | 8 | |
8x−3y−9=0 to −3y=−8x+9/*(−1) to 3y=8x−9 to y= |
| x−3 |
| | 3 | |
| | 8 | |
Mamy wspolczynnik kierunkowy prostej k a= |
| |
| | 3 | |
Teraz ile bedzie wynosil wspolczynnik kierunkowy porstej prostopadlej do prostej k?
Jaki jest warunek na to aby proste byly prostopadle ?
2 mar 21:17
Mei: Treść źle napisałam
8x+3y−9=0 tak ma być
2 mar 21:18
Mei: Sorry
2 mar 21:18
Mei:
2 mar 21:19
5-latek: | | 8 | |
To w takim razie a= − |
| |
| | 3 | |
no to ile wynosi wspolczynnik a
1 prostej prostopadlej do prostej k?
2 mar 21:20
5-latek: czego placzesz?
2 mar 21:20
Mei: 38
2 mar 21:21
Mei: Bo w błąd wprowadziłam ; )
2 mar 21:22
5-latek:

no i gitara .
| | 8 | |
Masz narysowany wykres y=− |
| x+3 |
| | 3 | |
Teraz napisz czy masz podany konkretny jakis punkt na osi OY
2 mar 21:25
5-latek: Pospiesz sie troche bo zaraz ide spac . Jutro do pracy muszse wstac
2 mar 21:32
Mei: (0,3)
2 mar 21:33
Mei: Przexiecie z osia oy
2 mar 21:35
Mei: W zadaniu nie est podane..
2 mar 21:40
5-latek: No to teraz zapamietaj sobie taki wzor
jest to rownanie prostej przechodzacej przez 1 punkt gdy znamy jej wsolczynnik kierunkowy
| | 3 | |
My zmamy bo wynosi on |
| i znamy wspolrzedne punktu czyli (0,3) przez ktory to prosta ma |
| | 8 | |
przchodzic
Otoz to rownanie ma postac
y= a(x−x
0)+y
0 gdzie
2 mar 21:41
5-latek: To nic < Przyjmijmy ze to ten punkt
Oczywiscie dostaniesz postac kierunkowa prostej wiec potem zamien ja na ogolna .
Poczytaj sobie tez o wektorach prostopadlych i rownoleglych do prostej .
Wtedy takie zadania sie szybciej rozwiazuje
2 mar 21:44
Mei: Y=38 x +3
Ogólne: −3x+8y−24 =0 po zlikwidowaniu ułamka
2 mar 21:46
Mei: ?
2 mar 21:46
Mei: Ok
2 mar 21:46
Mei: Dzięki wielkie
2 mar 21:50
5-latek: Ja juz tak szybko nie licze (mozg nie ten
| | 3 | |
czyli − |
| x+y−3=0 to −3x+8y−24=0 czyli masz dobrze |
| | 8 | |
Tak samo zrob porzednie zadanie (tylko wyznacz wspolczynnik kierunkowy prostej rownoleglej do
danej
Zapamietaj sobie ten wzor dobrze?
2 mar 21:51
Mei: Ok.

dzięki za sprawdzenie. Bede pamiętać.
2 mar 21:59
5-latek:
2 mar 22:02