nie wychodzi
Jankes:
Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f.
f(x)= 1−xx+1 +2x−52x−2
obliczyłem Df R\{−1;1}
ale coś mi Miejsca zerowe nie wychodza bo u mnie to 23
Jak wyliczyć z tego te mz ? proszę o pomoc lub rozwiązanie
2 mar 20:15
adam: napisz wynik z dodawania tych 2 wyrażen
2 mar 20:16
adam: @Jankes
najlepiej napisz jak liczysz
2 mar 20:17
Jakub: przyrównałem do 0 potem wspólny mianownik,
(1−x)*(2x−2)(x+1)*(2x−2) + (2x−5)*(x+1)(x+1)*(2x−2) = −3x−32x2−2
potem obustronnie przez (2x2−2)2
Co robię źle lub gdzie mam błąd ?
2 mar 21:19
Jankes: pomoże ktoś ?
2 mar 21:45
Odpowiedzi na debilne pytania: on nie liczy tylko czeka...
3 mar 10:33
Dziadek Mróz:
| | 1 − x | | 2x − 5 | |
f(x) = |
| + |
| |
| | x + 1 | | 2x − 2 | |
D:
x + 1 ≠ 0 ⇒ x ≠ −1
2x − 2 ≠ 0 ⇒ x ≠ 1
f(x) = 0
| | x − 1 | | 2x − 5 | |
− |
| + |
| = 0 |
| | x + 1 | | 2(x − 1) | |
| | x − 1 | | 2x − 5 | |
− |
| 2(x − 1)(x + 1) + |
| 2(x − 1)(x + 1) = 0 |
| | x + 1 | | 2(x − 1) | |
−2(x − 1)
2 + (2x − 5)(x + 1) = 0
−2(x
2 − 2x + 1) + 2x
2 + 2x − 5x − 5 = 0
−2x
2 + 4x − 2 + 2x
2 + 2x − 5x − 5 = 0
x − 7 = 0
x = 7
3 mar 11:50
Odpowiedzi na debilne pytania: spóźniłeś się mrozie widać sypałeś śniegiem w podlaskiem...
a to miało być gotowe na rano żeby można było do zeszytu wkleić
3 mar 14:42