Matura - funkcja wymierna
majew: Mam problem z zadankiem maturalnym. Proszę o pomoc, a najlepiej wskazówki lub wytłumaczenie jak
się za to zabrać.
Rozważmy funkcję:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y= |
| + |
| + |
| + |
| |
| | x | | x+1 | | x+2 | | x+3 | |
a) oblicz pochodną tej funkcji
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to zrobiłem i będzie: y'=−( |
| + |
| + |
| + |
| ) |
| | x2 | | (x+1)2 | | (x+2)2 | | (x+3)2 | |
D=R−{−3, −2, −1, 0}
b) podaj przedziały monotoniczności
ponieważ pochodna jest ujemna, to funkcja jest malejąca na swojej dziedzinie
c) określ liczbę rozwiązań równania f(x)=0
d) podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m
Nie umiem zrobić c) i d). Wymnożenie i liczenie tych miejsc zerowych chyba mija się z celem,
zresztą nie trzeba ich podawać tylko znaleźć ich liczbę. Jakieś wskazówki? Pewnie jakiś jeden
szalony trick i zauważenie czegoś rozwiązuje całe zadanie
2 mar 20:03
PW: Odpowiedź b) jest błędna. Funkcja jest malejąca na każdym z przedziałów (−∞, −3), (−3, −2),
(−2, −1) , (−1, 0) oraz (0, ∞). Nie jest uprawnione stwierdzenie, że funkcja jest malejąca "na
swojej dziedzinie".
2 mar 20:15