matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zespolone
Ryszard:
znowu się zatrzymałem
1+i
√
3
1−i
mam to przedstawić w postaci trygonometrycznej IzI wyszło mi
√
2
ale nie wiem jak wyliczyć kąt α
2 mar 19:58
utem:
z
1
=1+i
√
3
|z
1
|=2
1
cosφ=
2
√
3
sinφ=
2
π
φ=
3
z
2
=1−i |z
2
|=
√
2
1
cosω=
2
1
sinω=−
2
π
7
ω=2π−
=
π
4
4
π
π
2*(cos
+i sin
)
3
3
z=
7π
7π
√
2
*(cos
+i sin
)
4
4
π
7π
π
7π
z=
√
2
*[cos(
−
)+i sin(
−
)]
3
4
3
4
dokończ
2 mar 20:13
Ryszard:
mnożyłem przez sprzężenie ale nie wyszło
2 mar 20:23
Ryszard:
dzięki dokończę twoim sposobem
2 mar 20:24
utem:
2 mar 20:27