wartość bezwzględna
agent007: oblicz wartość wyrażenia I6−aI − Ia+1I dla a∊(6,+∞)
2 mar 18:54
2 mar 18:58
adam: Pierwsze <0 drugie> 0
2 mar 18:59
adam: Pierwsze <0 drugie> 0
2 mar 18:59
adam: Popraw
2 mar 19:01
agent007: a<1/2 ?
2 mar 19:02
prosta: a>6 ⇔−a<−6⇔6−a<6−6⇔6−a<0 i |6−a|=−6+a
a>6⇔a+1>7>0 stąd |a+1|=a+1|
2 mar 19:03
prosta: |a+1|=a+1
2 mar 19:03
adam: Wynik to−7
2 mar 19:12
agent007: ok, nie czaje
I6−aI − Ia+1I nie moge rozbić na osobne części bo to nie mnożenie,
chyba, że sie myle
nie trzeba z tego zrobić nierówności, gdzie to równanie jest większe od 6?
2 mar 19:13
adam: Zobacz do poprzedniego zad
2 mar 19:14
adam: Zobacz w jakim przedziale sie poruszasz
2 mar 19:17
agent007: −(6−a)−a+1=−6+a−a−1=−7
tak?
2 mar 19:22
adam: Tak
2 mar 19:24