w
adam: Wykres tej f
przeksztalcono symetrycznie wzgledem osi x i otrzymano wyk funkcji g
Obie funkcje narysowac w jednym ukladzie
| | 1 | |
Otrzymałem g (x)= (− |
| )x |
| | 2 | |
I teraz mam pytanie, jakie punkty policzyć aby narysowac taku wykres? Wykres bedzie wyglądał
jak hiperbola, ale nid chce liczyc 30 punktow by to pokazac, ktos podppowie co zrobic z tym
fantem

?
2 mar 18:47
5-latek:

| | 1 | |
g(x)=−( |
| )x −−−wykres zielony |
| | 2 | |
f(x)−−−−−wykres czerwony
2 mar 18:58
adam: Ja rozumiem, ale ja musze taki narysowac na papierze
2 mar 19:09
5-latek: To znaczy Adamie ze nie rozumiesz
Otoz jesli narysujesz wykres funkcji f(x)=0,5
x np x=0 to y=1 x=1 to y=0,5 x=2 to
| | 1 | | 1 | |
y= |
| x=3 to y= |
| i td z takze w dryga strone x=−1 to y=2 x=−2 to y= 4 |
| | 4 | | 8 | |
x=−3 to y= 8
Odbijajac symetrycznie punkt P=(x,y) wzgledem osi OX bedzie on mial wspolrzedne P'= (x.−y)
| | 1 | |
czyli np punkt oznaczmy go przez Q=(1, |
| odbity symetrycznie wzgledem osi OX bedzie mial |
| | 2 | |
2 mar 19:22
adam: No wiem, że nie rozumiem, dlatego pytam, mimo ze nie wprost . Dzięki, zaraz to przetrawie
2 mar 19:27