matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stożek
nataliak:
Powierzchni boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 10. Stożek ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez cięciwę podstawy AB i wierzchołek S (rysunek). Oblicz cos kąta ASB, jeśli kąt AOB = 120
o
2 mar 18:40
Mila:
r− promień podstawy stożka l=10 − długość tworzącej 1) Dł. półokręgu: L=π*10 2) 2πr=10π r=5 3) długość cięciwy AB: AB|
2
=5
2
+5
2
−2*5*5*cos 120
o
|AB|
2
=75 |AB|=5
√
3
4) W ΔSAB: ∡ASB=δ |AB|
2
=l
2
+l
2
−2*l*l*cos δ (5
√
3
)
2
=10
2
+10
2
−2*10*10*cosδ
5
cosδ=
8
7 mar 18:27
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick