; (
Mei: Dlaczego mi to wychodzi źle?
Mam napisać rownanie ogolne prostej l równoleglej do prostej k: 0,7x− 0,4y+14=O. I
przechodzacej przez punkt P(5,−3)
Rownanie prostej k w postaci kierunkowej wyszlo: y=74−35
Y=ax+b
Podstawiam punkt P i wspolczynnik 74 ( bo to jest prosta rownoległa)
−3=57 *5 + b
2 mar 18:28
Mei: Nie wychodzi dalej jak tak licze

:⊂
2 mar 18:28
Mei: Pomoze ktos?
2 mar 18:37
Mei:
2 mar 18:39
Mei:
2 mar 18:39
5-latek: jesli juz chcesz pisac to rownanie najpierw w postaci kierunkowej to
| | 0,7 | | 14 | | 7 | |
−0,4y=−0,7x−14 to 0,4y=0,7x+14 to y= |
| x+ |
| y= |
| x+20 |
| | 0,4 | | 0,7 | | 4 | |
2 mar 18:44
pigor: ..., np. tak :
k : 0,7x−0,4y+14=0 i P=(5,−3) ⇒ 0,7x−0,4y+C=0 i 0,7*5−0,4*(−3)+C=0 ⇒
⇒ 3,5+1,2+C=0 i 0,7x−0,4y+C=0 ⇒ C= − 4,7 i 0,7x−0,4y−4,7=0 /*10 ⇔
⇔
7x−4y−47=0 − szukane
równanie ogólne . ...
2 mar 18:46
Mei: Nie rozumiem dlaczego +20, mi wyszło −35 skąd pod ułamkiem 0.7?
2 mar 19:02
Mei: Nie wiem dlaczego tak
2 mar 19:05
Mei:
2 mar 19:07
5-latek: Patrz na rozwiazanie
pigora ono bardziej przystoi studentowi
| | 14 | |
tam jest pomylka u mnie ma byc |
| czyli +35 |
| | 0,4 | |
2 mar 19:10
Mei: Rozwiązania pigora ja ani tyle niestety nie rozumiem...nie dałoby sie rozwiazac tego właśnie
tak zeby porownac wspolvzynniki?
2 mar 19:19
Mei:
2 mar 19:29
Mei:
2 mar 19:44
5-latek: No ale z czym masz problem ?
2 mar 19:47
Mei: Już wiem, dzieki
2 mar 20:20
Mei: Już wiem, dzieki
2 mar 20:20
Mei: Jeszcze jedno. Skad wiadomo ze to bedzie rownanie prostej równoległej?
2 mar 20:24
Mei: Jeszcze jedno. Skad wiadomo ze to bedzie rownanie prostej równoległej?
2 mar 20:24
Mei:
2 mar 20:30
Mei:
2 mar 20:36
utem:

k: 0,7x− 0,4y+14=0
prosta I równoległa do K i
przechodzacej przez punkt P(5,−3)
1) 0,7x− 0,4y+14=0 /*10
7x−4y+140=0 wyznaczam zmienna y
4y=7x+140 /:4
| | 7 | | 7 | |
k: y= |
| x+35, a= |
| − współczynnik kierunkowy prostej k |
| | 4 | | 4 | |
Proste równoległe mają jednakowe wsp. kierunkowe.
=============
postać kierunkowa
4y=7x−47
l: 7x−4y−47=0 postac ogólna prostej
==============
2 mar 20:49
Mei: O dzieki
2 mar 21:06