matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PILNY LOGARYTM
A_j:
log(przy podstawie3) (log40 + 2log5) Proszę o obliczenie i wyjasnienie
2 mar 18:04
Dziadek Mróz:
log
a
(b) + log
a
(c) = log
a
(b * c)
b
log
a
(b) − log
a
(c) = log
a
(
)
c
a * log
b
(c) = log
b
(c
a
) log
a
(a) = 1 log
3
(log(40) + 2log(5)) = log
3
(log(40) + log(25)) = log
3
(log(1000)) = log
3
(3 * log(10)) = 1
2 mar 18:32
An_j:
Dzieki serdeczne.
2 mar 18:45