równania kwadratowe pomocy
Julia: jak poradzic sobie z takimi równaniami ? bo w tym 1 delta wyszła mi
ujemna
√1−x − √x = 1/ √3
i 2√ x−2 + √x = {p} x−3 −1
2 mar 17:52
Benny: 1−x≥0 ⋀ x≥0
x≤1 ⋀ x≥0
x∊<0;1>
√1−x − √x = 1/√3 / ()2
1−x − 2*√(1−x)x − x = 1/3
1−2x − 2*√x− x2 = 1/3
2/3 − 2x=2*√x−x2 / ()2
4/9 − 8x/3 +4x2 = 4*(x−x2)
4/9 −8x/3 +4x2=4x − 4x2
8x2 −20x/3 + 4/9=0
2x2 − 5x/3 + 1/3=0
Δ=25/9 − 8/3=25/9 − 24/9=1/9 √Δ=1/3
x1=(5/3 − 1/3)/4=1/3 x2=1/2
x1∊D x2∊D
Mi normalna delta wyszła
drugie analogicznie
2 mar 18:10