3) Trójkąt równoramienny ABC, w którym AC=BC i AB=10 wpisano okrąg. Oblicz obwód trójkąta ABC
wiedząc że pkt styczności d okręgu wpisanego dzieli bok AC (poczynając od wierzchołka C w
stosunku 3:2)
4) Drabina opiera się o ścianę i tworzy z nią kąt 20`. Podstawa drabiny znajduje się w
odległości 1,5m od ściany, na jakiej wysokości opiera się drabina o ścianę?
5) Oblicz pole trapezu równoramiennego w którym przekątna o długości d=8. Tworzą z dłuższą
podstawą kąt 30`.
6) Czy trójkąt o bokach 3,4,2 oraz 10,7,5 są podobne?
7) Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 60`. Oblicz obwód tego prostokąta jeśli jego
pole jest równe 64√3
| x−4 | 2x+1 | |||
8) Rozwiąż równanie: | = | |||
| x+1 | x−3 |