twierdzenie Talesa
Adrian: W trojkacie rownoramiennym ABC : ac = bc = 5, ab = 6. W jakiej odleglosci od prostej ab nalezy
poprowadzic prosta k rownolegla do ab tak, aby poedzielila ona brzeg trojkata ABC na dwie
czesci o rownych dlugosciach ?
Wyliczam wysokosc trojkata, ktora wynosi 4. A prosta k dzieli moj bok ac na odcinki : 5−x, x. A
| | 5−x | | 4−y | |
wysokosc na odcinki 4−y, y. Ukladam proporcje : |
| = |
| i wychodzi mi ze : |
| | 5 | | y | |
Podstawiam potem di nast. Proporcji :
| 5−x | | 4−y | |
| = |
| . Po podstawieniu pod x. Otrzymuje ze y=1 a powinien sie rownac 0,8 |
| x | | y | |
2 mar 17:17
Adrian: ?
2 mar 18:11
2 mar 18:16
2 mar 18:17
Adrian: no to już mam
A teraz musze wyliczyć y lub x z innego równania i po podstawieniu ma być, że y = 0,8
2 mar 18:25
prosta: trzeba jeszcze wziąć równanie na podział obwodu
2 mar 18:36
Adrian: Czyli ?
2 mar 18:42
prosta: co należy obliczyć? y?...twój opis oznaczeń nie jest jednoznaczny...
oznacz na prawym ramieniu punkty A, A1 ,C na lewym B, B1, C ...na wysokości D, D1, C.
Czy y=|DD1| ?
x=|A1C| ?
2 mar 18:52
prosta: przy oznaczeniach: y=|DD
1| oraz x=|AA
1| mamy:
| 5−x | | 4−y | |
| = |
| i 2(5−x)=6+2x |
| 5 | | 4 | |
2 mar 18:59
Adrian:

niebieski kolor to wysokość, któa jest równa 4 a odcinek CK = 4−y a CB= 5 zaś CD= 5−x
2 mar 19:15
Adrian: ?
2 mar 21:30
prosta: nad rysunkiem rozwiązane już
2 mar 22:44
Adrian: 2(5−x)=6+2x skąd to równanie ?
3 mar 08:58
Adrian: Dobra już wiem. Dziękuję
3 mar 09:04