zespolone
Ryszard: Zaćmienie:
Naszkicować na płaszczyźnie zespolonej zbiory liczb spełniających warunki:
|z −j| = Im(z) +1
to będzie :
Im(z) = Im(x+yi) = y
|z−j| = y + 1
Jak to przedstawić na płaszczyźnie?
2 mar 17:15
Ryszard: :(
2 mar 17:25
Ryszard:
2 mar 17:39
Ryszard:
2 mar 17:51
Ryszard: Proszę o pomoc bo stoję w miejscu od godziny
2 mar 18:00
pigor: ..., niech z=x+jy, to
|z−j|= Im(z)+1 ⇔ |x+jy−j|=y+1 ⇔ |x+j(y−1)|=y+1 /
2 i y+1≥0 ⇔
⇔ x
2+(y−1)
2= (y+1)
2 i (*)
y ≥ −1 ⇒ x
2 = (y+1)
2−(y−1)
2 ⇔
⇔ x
2= (y+1−y+1)(y+1+y−1) ⇔ x
2= 2*2y , stąd i z (*)
⇔ y=
14x
2 i y ≥−1 ⇒
Z={(x,y): x∊R i y=14x2} . ...
2 mar 18:02
PW: Dla z = x+yj
|z − j| = |x + (y−1)j| =
√x2 + (y−1)2
Jeżeli y + 1 < 0, to zadane równanie nie jest spełnione (lewa strona nieujemna, prawa ujemna).
Dla y ≥ −1 obie strony są nieujemne, więc równanie jest równoważne następującemu:
x
2 + (y−1)
2 = (y + 1)
2
x
2 + y
2 −2y + 1 = y
2 + 2y +1
x
2 = 4y
− parabola, warunek y ≥ −1 jest spełniony dla wszystkich punktów tej paraboli.
2 mar 18:02
Ryszard: czemu |x+(y−1)j| = √x2 +(y−1)2 skoro |x| = √x2
2 mar 18:08
pigor: ... poczytaj kolego , że z= x+iy ⇒ |z|=
√x2+y2, a nie piszesz bzdety . ..
2 mar 18:18
Ryszard: a faktycznie, przepraszam Panie Pigorze
2 mar 18:25