Funkcja trygonometryczna
Paula: Funkcja f: <0;10> → R dana jest za pomocą wzoru f(x) = cosπx. Jaka jest suma wszystkich miejsc
zerowych tej funkcji?
2 mar 17:10
PW: Dowcip polega na ustaleniu okresu T tej funkcji (znajdziemy miejsca zerowe na przedziale o
długości jednego okresu, a pozostałe różnią się o wielokrotność T − bierzemy ich tyle, ile
zmieści się w przedziale <0, 10>.
2 mar 18:52
pigor: ..., widzę to np. tak :
f(x)=cosπx =0 i 0≤ x≤10 ⇒ πx=
12π+2kπ /:π i k∊C
+{0} i 0≤ x≤10 ⇒
⇒ (*}
x=12+2k i (**)
k∊C+U{0} i 0≤ x≤10 ⇒ 0≤
12+2k≤ 10 /*2 ⇒
⇒ 0≤ 1+4k ≤ 20 ⇒ −1≤ 4k ≤19 /4 ⇒
−14≤ k ≤ 434 stąd i z (**) ⇒
⇒ k=0,1,2,3,4 i z(*)
x∊{12, 212, 412, 612, 812} ⇒
⇒
S= 22,5 − szukana
suma miejsc zerowych funkcji f. ...
2 mar 19:22
Paula: Za bardzo nie zrozumiałam, a poprawna odpowiedź to 50
2 mar 20:29
PW: pigor, wziąłeś tylko jedną serię rozwiązań?
2 mar 20:46
pigor: ..., dzięki, racja więc uzupełnienie :
... v πx= −
12π+2kπ ⇒
x= − 12+2k i k=1,2,3,4,5 ⇒
⇒ x∊{1
12, 3
12, 5
12, 7
12, 9
12} i suma
S'= 27,5,
zatem
S+S'= 22,5+27,5=
50 ...
3 mar 00:15